96-åriga May bröt nacken – lämnades ensam av hemtjänsten

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2020-02-17

Över 200 000 misstag har begåtts inom den svenska hemtjänsten på ett år.

Det visar Kalla Faktas granskning av de allvarligaste fallen.

May, 96, lämnades ensam efter att ha brutit nacken – och dog femton dagar senare.

– Mamma satt i fåtöljen och hade en stor blå svullnad ovanför ögat. Hon var blodig i håret och hon skrek. Hon skrek att hon hade ont i nacken, berättar dottern Anne-Marie Thorén i programmet.

Det var en chockerande syn som mötte Anne-Marie Thorén när hon besökte sin mamma May Henriksson i Kumla en decembermorgon 2017. Kvällen före hade May, 96 år och dement, vandrat ut i vinternatten.

May Henriksson före och efter olyckan. Bilder via Kalla Fakta.

När hemtjänsten hittade henne hade hon ramlat och slagit sig i huvudet. Hon sa att hon hade ont. Personalen körde hem henne och informerade en sjuksköterska om vad som hänt. Sedan lämnades hon i sängen.

Under natten tittade hemtjänsten till henne två gånger. Klockan 08.45 kom sjuksköterskan. Blodet rann ur pannan. May fick åka ambulans till sjukhuset och röntgades, där visade det sig att hon brutit tre nackkotor.

Enligt läkarnas bedömning var hon för svag för att opereras. Femton dagar efter halkolyckan dog May.

Över 200 000 felrapporter på ett år

Tyvärr är det extrema fallet inte så unikt som man skulle kunna tro. Under 2018 upprättades 223 000 avvikelser, situationer där personal själva rapporterat att något gått snett. Kalla Fakta har granskat 1000 av de mest allvarliga fallen.

Här finns exempel på tidsscheman som är omöjliga att hålla, dålig arbetsledning och underbemanning som har lett till allvarliga konsekvenser.

”Omöjligt att göra rätt”

Hemtjänstpersonal vittnar om den oro de känner inför att gå till jobbet, de vet att deras arbetsförhållanden är så pressade att misstag, potentiellt livshotande, kan ske.

– Personalen har en situation där det är omöjligt att göra rätt, konstaterar Gustav Bucht, forskare i geriatrik, som menar att socialminister Lena Hallengren (S) måste agera.

Någon konkret åtgärd har Lena Hallengren ännu inte presenterat.

Kalla fakta sänds klockan 20.00 i TV4 och från klockan 06.00 i TV4 Play/C More.