Ny beräkning ger Buttigieg vinst över Sanders

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-02-11 | Publicerad 2020-02-10

Kandidaten Pete Buttigieg ser ut att ha vunnit Demokraternas första nomineringsmöte i delstaten Iowa.

14 delegater – mot 12.

Trots att Pete Buttigieg och Bernie Sanders låg jämsides efter röstkaoset i Iowa verkar Buttigieg ta hem segern i kampen om delstatens 41 delegater, enligt nya beräkningar.

Nästan en vecka efter de röriga nomineringsmötena i den amerikanska delstaten Iowa ser det ut som att det blir Pete Buttigieg som plockar hem flest delegatröster – tätt följd av rivalen Bernie Sanders.

Partiföreträdare på nationell nivå har beordrat en ny översyn av resultaten på grund av farhågor om att processen inte gått rätt till.

– Ni kan förvänta er att vi kommer att be Iowas Demokratiska parti att åter granska de diskrepanser vi har identifierat och hittat åt dem, säger Faiz Shakir vid Sanders kampanj.

– Det har hanterats inkompetent enligt vår syn på saken.

Ex-borgmästaren Buttigieg får med sig 14 av delstatens totalt 41 delegater, medan Vermontsenatorn Sanders får 12, enligt nya uträkningar från Demokraterna i Iowa. Elizabeth Warren får 8 delegater och den före detta vicepresidenten Joe Biden får 6.

Att räkna fram antalet delegatröster är en komplicerad process. Resultatet från primärvalen och nomineringsmötena räknas om till delegater, och det är de som sedan kommer att rösta fram Demokraternas presidentkandidat på partiets konvent i juli.

Iowa var först ut att hålla nomineringsmöten. Enligt tidigare rapporterade resultat vann Buttigieg över Sanders med minsta möjliga marginal – 26,2 procent av rösterna mot 26,1 procent. Teknikstrul med en ny röstrapporteringsapp fördröjde valresultatet flera dagar och när det väl kom ansågs det vara ofullständigt av till exempel nyhetsbyrån AP.

PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen