Uppsala kommun dumpar parkeringsavgifterna

Publicerad 2020-04-03

Med anledning av coronavirusets effekter på cityhandeln har Uppsala kommuns krisledningsnämnd beslutat om att dumpa parkeringsavgifterna för att underlätta för bilister att parkera i city.

1-kronas parkering i centrum, det blev resultatet av gårdagens möte i Uppsala kommuns krisledningsnämnd som hoppas att det nya beslutet ska få mer fart på cityhandeln.

– Just nu vänder vi på alla stenar för att mildra effekterna av coronavirusets spridning. Nu sänker vi tillfälligt parkeringsavgifterna i city för att underlätta för handel och lokala företag, säger Erik Pelling (S), krisledningsnämndens ordförande.

Cityhandeln har minskat med minst hälften

Enligt en mätning från Uppsala Citysamverkan har kundunderlaget i centrum minskat med nästan hälften under de senaste veckorna, jämfört med samma period förra året.

– Handeln och restauranger i Uppsala står inför ett pressat läge. För att stimulera fortsatt handel trots dessa förödande tider behövs åtgärder omgående. Vi vill att kommunen ska vara rikt på företag även när denna kris är över, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd.

Intäktsbortfallet som blir följden av förändringen, kompenserar Uppsala Parkerings AB genom reglering av löpande avtal mellan bolaget och kommunen genom gatu- och samhällsmiljönämnden.

Krisledningsnämndens senaste beslut

1. att snarast möjligt införa parkeringsavgift om 1 kr/timme i zon A de två första timmarna för de parkeringar som kommunen förfogar över när betalning sker via applösning.

2. att rekommendera Uppsala Parkerings AB att genomföra motsvarande lösning för bolagets P-hus i zon A.

3. att rekommendera andra aktörer med avgiftsbelagd besöksparkering inom zon A att följa kommunens exempel.

4. att intäktsbortfallet som blir följden av förändringen, kompenseras Uppsala Parkerings AB genom reglering av löpande avtal mellan bolaget och kommunen genom gatu- och samhällsmiljönämnden.

5. att beslutet om parkeringsavgifter gäller tillsvidare och som längst till och med 31 maj 2020.

6. att uppdra åt kommunledningskontoret att arbeta fram ett förslag om hur sommargågator och liknande koncept kan iordningställas i city i syfte att skapa fungerande och attraktivt stadsutrymme för näringsverksamhet utomhus.

Krisledningen beslutade även att tillståndsgivningen kommer att ske snabbare och markupplåtelseavgiften slopas, fram till 31 december 2020. Tillståndsgivningen från polisen kommer att underlättas, genom dialog mellan kommunen och polisen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln