Ryssland uppmärksammar segerdagen – nedtonat firande

Publicerad 2024-05-09

Det årliga firandet av segerdagen i Ryssland är igång och militärfordonen rullar genom Röda torget.

Men paraden är nedtonad jämfört med hur det såg ut innan invasionen av Ukraina.

Samtidigt har ryssarna trappat upp attackerna mot ukrainsk energiförsörjning.

Den 9 maj uppmärksammas segerdagen till minne av Nazitysklands kapitulation i andra världskriget 1945. Det har blivit en viktig del i Putins försök att bygga upp den ryska identiteten.

I Moskva rullar militärparaden genom Röda torget, men bilder från firandet visar att det är mer nedtonad jämfört med hur det såg ut innan Rysslands invasion av Ukraina 2022.

Under sitt tal menade president Vladimir Putin att den ”arroganta” eliten i väst glömt vilket roll Sovjet spelade i att besegra nazisterna och att de skapar konflikter världen över, skriver Reuters.

”Ryssland kommer göra allt för att förhindra en global sammandrabbning. Samtidigt kommer vi inte tillåta någon att hota oss. Våra styrkor står alltid i stridsberedskap”, sade Putin under sitt tal.

Attackerar kraftverk

Samtidigt fortsätter kriget i Ukraina. Under veckan har Ryssland trappat upp sina attacker mot landets kraftverk. Missiler och drönare slagit mot viktiga energikällor i sju av landets regioner, skriver BBC.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade fler än 50 missiler och 20 drönare avfyrats från ryska styrkor under tisdagen. Det har orsakat strömavbrott på flera håll i landet. Ukrainas nationella elbolag, Ukrenergo, uppger att nio regioner drabbats.

Ukraina slår tillbaka

Men under natten till torsdag slog Ukraina tillbaka mot flera ryska regioner. Ett tiotal lägenhetshus i Belgorod har beskjutits och stadens borgmästare delar bilder från ett bostadskvarter i sociala medier, där man ser att det har sprängts stora hål i husfasaderna, rapporterar TT.

Enligt Belgorods guvernör Vjatjeslav Gladkov ska fem personer ha förts till sjukhus med splitterskador.

De ska också ha skjutit missiler mot en oljedepå i ryska Krasnodar, enligt ryska och ukrainska uppgifter. Det ledde till en omfattande brand på anläggningen, skriver TT.