Vad innebär det att svälta ihjäl?

Publicerad 2024-05-04

Svälten breder ut sig i Gaza.

I morse kom beskedet: Människor i norra Gaza svälter.

Men vad innebär det egentligen att svälta?

– Antingen blir du märkt för livet, eller så dör du, säger Stefan Swartling Peterson, professor på Karolinska Institutet och hälsospecialist på Unicef.

Följ ämnen
Gaza

När minst var femte hushåll saknar tillräckligt med mat, 30 procent av alla barn är akut undernärda och 2 av 1 000 människor dör av svält dagligen – då är det svält. I alla fall enligt FN:s definition.

– Utlysningen av svält är ju en administrativ definition. För individen är ju de fysiologiska processerna viktigare, säger Stefan Swartling Peterson.

Att svälta ihjäl innebär att matbristen dödar dig indirekt, säger Stefan Swartling Peterson. Han förklarar hur det går till när ett barn svälter ihjäl.

– Barn som svälter får inte i sig den mängd kolhydrater, proteiner och fett de behöver. Kroppen bryter då ned muskler för att skapa livsnödvändiga proteiner, och underhudsfettet omvandlas till ketonkroppar.

En ketonkropp är en typ av energi som hjärnan behöver för att inte ”stänga ner” i en krissituation. Hos de barn som svälter frisätts även ämnen som späder på viktnedgång. Då kommer även apati – bristen på intresse, motivation, och känslor.

Nedsatt immunförsvar

Matbristen bryter alltså ned kroppen på olika sätt.

– Energibristen hämmar barnets immunförsvar med ökad risk för svåra infektioner som lunginflammation och blodförgiftning, säger Stefan Swartling Peterson.

Även tarmen drabbas, vilket försämrar kroppens förmåga att ta upp näring.

– När tarmen funkar sämre vid svält följer diarréer, samtidigt som risken för livshotande tarminfektioner, i värsta fall kolera, ökar, när vatten- och avloppssystem bombats sönder i krig.

Märkt för resten av livet

Till slut dör barnet. Bristen på näringsämnen, hygienartiklar, vaccinationer och mediciner, är alla bidragande faktorer.

– Antingen blir du märkt för livet, eller så dör du, säger Stefan Swartling Peterson, syftande på de hjärnskador som uppstår vid svält.

Undernäringen riskerar att hämma hjärnutvecklingen och inlärningsförmågan, med livslånga effekter som följd.

– Du kan ju inte bli så smart som du hade kunnat bli, helt enkelt. De barnen som svälter kommer aldrig att uppnå sin potential, säger Stefan Swartling Peterson.

Svält i norra Gaza

I en intervju med NBC säger Cindy McCain, chef för FN:s livsmedelsorgan World Food Program, att det råder svält i norra Gaza. Hon är den hittills mest framträdande internationella aktör som beskriver läget på det sättet.

– Det råder svält, fullt utvecklad svält i norr och den rör sig vidare söderut, säger hon.

Detta kommer efter en rad tidigare varningar från olika FN-organ.

I norra Gaza uppskattas 200 000 palestinier befinna sig.

Följ ämnen i artikeln