Klimatministern om Max-avslöjandet: Allvarligt

Publicerad 2024-05-06

Klimatminister Romina Pourmokthari ser allvarligt på Aftonbladets avslöjande om Max klimatkompensation.

Hon uppmanar företaget att säkerställa att arbetet fungerar.

– Det är självklart allvarligt när man upptäcker att saker inte gått rätt till, säger Romina Pourmokthari.

Följ ämnen

Hamburgerkedjan Max trädplanteringsprojekt ska rädda klimatet och hjälpa bönder i Afrika.

Syftet är att att kompensera för de egna utsläppen, så att kunderna ska kunna äta hamburgare med gott samvete.

Men enligt bönderna Aftonbladet träffat i Uganda har klimatträden som ska suga upp koldioxiden vuxit sig så höga och täta att det blivit omöjligt att odla mat.

Har lett till matbrist

Enligt Aftonbladets granskning har pengarna till bönderna fördröjts eller uteblivit. De summor som ändå har betalats ut har varit alltför små för att täcka upp för bortfallet av mat. Följden har bland annat blivit matbrist och barn som tvingats sluta skolan.

Många bönder hugger nu ner klimatträden och förvandlar dem till kol.

Klimatminister Romina Pourmokthari ser allvarligt på granskningen.

– Det är ju självklart allvarligt när man upptäcker, genom sådana här granskningar, saker som inte gått till på rätt sätt. Jag hoppas nu att Max som är ett företag som är väldigt måna om att visa sitt engagemang i klimatfrågan, tar tag i det här på ett bra sätt, säger hon.

– Jag tycker att Max ska granska den verksamhet som de ger pengar till och se till att säkerställa att det går till på rätt sätt, precis som alla behöver göra om man stolt vill redogöra för den klimatkompensatoriska effekt man vill uppnå.

Välkommen granskning

Hon beskriver klimatkompensationen som ett förhållandevis nytt fenomen, som nu drar till sig stora investeringar. Detta gör det extra angeläget att granska verksamheterna, menar klimatministern.

– Det här är ett problem som många är medvetna om, att det finns många situationer som uppstår i samband med klimatkompensation som kräver att vi granskar det här hårdare. Så det är inte minst välkommet att media granskar allt det arbete som pågår.