Kioskchef beskyller romer för att vara tjuvaktiga

Publicerad 2014-07-07

"Tänk om det finns någon rom som jobbar på Pressbyrån, och så kommer något sådant här från huvudkontoret."

Här är mejlet där säkerhetssamordnaren på Pressbyrån och 7-Elevens ägarbolag beskyller romer för att vara tjuvaktiga.

– Det är en fruktansvärd formulering, säger en butiksanställd.

"Och som vi alla vet är de väldigt fingerfärdiga..."
Så skriver Marikka Krejci, säkerhetssamordnare på Reitan Convenience som äger Pressbyrån och 7-Eleven i Sverige, i ett internt mejl som Aftonbladet tagit del av.
I mejlet varnar Marikka Krejci för en bedrägerimetod som går ut på att bedragare köper läsk med stora sedlar. Sedan ångrar sig dock personen, och när sedlarna ska ges tillbaka stjäls pengar.

Bedragarna är enbart romer, enligt Marikka Krejci.

– Jag reagerade över att hon pekar ut en hel folkgrupp på det där viset. Man kunde ha varnat för bedrägeriet utan att skylla på romer med svepande formuleringar. Det visar på hur utbredd antiziganismen är i Sverige, säger en anställd på Pressbyrån som reagerat på mejlet.

"Fruktansvärd formulering"

Mejlet har gått ut till alla chefer på Pressbyrån och 7-Elevens butiker i hela landet.

– Idioter finns överallt, men det är precis lika fel som att säga att alla romer är på ett visst sätt som att säga att alla muslimer är på ett visst sätt, säger den anställda.

– Tänk om det finns någon rom som jobbar på Pressbyrån, och så kommer något sådant här från huvudkontoret. Det är en fruktansvärd formulering. Sådana saker händer då och då. Men det är inte specifikt romer som sysslar med det.

Vågar inte sprida

Den anställda som Aftonbladet pratat med har övervägt att lägga upp ett foto av mejlet på Facebook. Men av rädsla för repressalier har hon valt att inte göra det.

– Jag vill inte att de ska veta att det var jag. Det visar ju på en bristande lojalitet mot arbetsgivaren, och det är ju de som gör att jag får pengar varje månad. Jag har inte råd att vara så duktig.

Tror du att du skulle råka illa ut om det kom fram att det är du som reagerat?

– Jag vet inte, men jag tror inte att det hade setts med så blida ögon.

Ökar otryggheten

Erland Kaldaras vid Romska kulturcentret i Malmö blir bestört när han får höra om mejlet.

– Fortfarande år 2014 är den allmänna bilden att romer är tjuvaktiga och lögnaktiga och försöker sno åt sig pengar från andra, säger han.

Beskyllningarna riskerar att öka misstänksamheten mot romer i samhället, anser Erland Kaldaras.

– Jag är själv kund i de här butikerna. När jag handlar där nu kommer jag känna mig extra iakttagen av personalen. Det leder till att känslan av otrygghet ökar i ett samhälle som väldigt många av oss är födda och uppväxta i.

"Inte i linje med företagets människosyn"

När Aftonbladet söker Marikka Krejci blir vi hänvisade till Reitan Convenience. Där vill ingen ställa upp på en intervju. Men i ett mejl till Aftonbladet beklagar personalchefen Helena Ekdahl formuleringarna:

"Tanken med mejlet var att göra franchisetagarna uppmärksamma på en bedrägerimetod för att förhindra att liknande brott skulle utföras i fler butiker. Mejlet var dåligt formulerat och ligger inte i linje med företagets människosyn."

Bolagets ledning har fört samtal med Marikka Krejci, enligt Helena Ekdahl.

"Vi ser till alla människors lika värde och vi värnar om mångfald. Inom våra kedjor återfinns personer med olika nationaliteter vilket är positivt och en styrka. Vi anser inte att någon folkgrupp är mer benägen att begå brott än någon annan," skriver hon i mejlet.