Attentat mot polischef kan påverka valet

TT-Reuters

Publicerad 2018-10-19

Den amerikanske generalen Scott Miller var på plats när polischefen Abdul Raziq dödades i en attack i södra Afghanistan. Arkivbild.

Bara två dagar innan Afghanistan går till parlamentsval dödades den inflytelserika polischefen Abdul Raziq i en attack i södra delen av landet.

Säkerhetsanställda hade tidigare varnat för attacker före valet, men Raziqs död på torsdagen har chockat och skapat rädsla för att attacken kan komma att avskräcka väljare från att gå till valurnorna på lördag.

USA:s försvarsminister Jim Mattis säger att det är för tidigt för att säga om Raziqs död kommer att påverka valet, men tillägger att USA: s militära uppdrag fortsätter oförändrat.

Polischefen Raziq hade gjort sig känd för hårda tag mot upprorsmakare och FN:s kommitté mot tortyr hävdade i fjol att han medverkat i allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive utomrättsliga mord och hemliga interneringscenter.

På plats under attacken fanns också den amerikanske generalen Scott Miller, befälhavare för Nato-uppdraget i Afghanistan, men denne klarade sig oskadd.

"Afghanistan har förlorat en patriot. Det goda han gjort för Afghanistan och det afghanska folket kan inte bli ogjort.", skriver Miller på Twitter.

Följ ämnen i artikeln