Rekordgammalt skeppsvrak hittat

TT-AFP

Publicerad 2018-10-23

Ett 60-tal skeppsvrak har hittas i Svarta Havet varav det äldsta är cirka 2 400 år gammalt.

Ett gammalt handelsskepp från det antika Grekland har hittats på botten av Svarta Havet. Kolet har daterats till 400-talet före Kristi födelse, vilket gör vraket till det äldsta skeppsfyndet som gjorts.

Upptäckten gjordes inom ett treårigt marinarkeologiskt projekt som just nu pågår i Svarta Havet.

– Ett skepp som överlevt intakt från den klassiska världen, på två kilometers djup, det är något jag aldrig skulle ha trott varit möjligt, säger professor Jon Adams från universitetet i Southampton, som leder undersökningarna.

– Det här kommer att förändra förståelsen för skeppsbyggande och sjöfart i den antika världen, säger han.

Fram tills nu har likande skepp bara setts intakta i dekorationerna på grekiska urnor. Skeppet har bevarats tack vare den obefintliga syrehalten på 2 000 meters djup. Det ligger på sidan och har kvar både mast och roder.

Upptäckten gjordes av en grupp brittiska och bulgariska medarbetare utanför Bulgariens kust. Arkeologerna använder sig av särskilda djupvattenskameror som tidigare använts för att söka olje- och gasfyndigheter. Hittills har man hittat ett 60-tal skeppsvrak varav detta äldsta seglade på Svarta Havet, som var viktigt i handeln mellan de grekiska kolonierna.