Färre hot och bränder efter samarbete med unga

TT

Publicerad 2019-03-20

Rosengård år 2009: Poliser med hjälmar och sköldar skyddar brandmän som släcker ett nästan nedbrunnet miljöhus. Släckningen dröjde eftersom brandmännen blev bombarderade med stenar och flaskor och fick vänta på polisskydd innan de kunde släcka. Arkivbild.

Från 16 tillbud år 2008 – till ett tio år senare. Så mycket har tillbuden rörande hot och våld mot brandmän minskat i ett avgränsat område i stadsdelen Rosengård i Malmö efter räddningstjänstens samarbete med unga, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Efter en period med återkommande stenkastning och anlagda bränder tröttande brandmännen och tog själva initiativ till utbildningen RISK –Räddningstjänsten i samarbete med kidsen – som stadens skolungdomar har kunnat delta i sedan 2010.

Sedan dess har både bränder i byggnad och utebränder i containrar minskat, liksom antalet anmälda brott i det undersökta området efter insatserna.

– Vi har kommit en bra bit på väg. Vi har haft många RISK-elever sedan 2010 och det kan desarmera många situationer ute på plats, säger Nikola Obradovic, gruppchef på Jägersros räddningstjänst och en av initiativtagarna, till SVT.

Följ ämnen i artikeln