Jimmie Åkesson grillas i Partiprogrammet

Uppdaterad 2018-06-01 | Publicerad 2018-04-18

Han leder Sveriges tredje största parti och är en av huvudpersonerna i svensk politik.

I kväll är Jimmie Åkesson gäst i Aftonbladets politikshow Partiprogrammet.

– Han har ju haft det lite hett om öronen med en massa avhopp den senaste tiden. Samtidigt anklagas han inom partiet för toppstyrning. Så det finns många skäl att titta, säger programledaren Robert Aschberg.

Just nu sänds ett nytt avsnitt av Aftonbladets politiska tv-show Partiprogrammet.

Förra veckan var det M-ledaren Ulf Kristersson som grillades av programledarna Robert Aschberg och Janne Grönroos.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Den här gången har turen kommit till en annan politisk tungviktare: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Suttit längst av alla partiledare

Han har lett partiet i 13 år och är den av alla nuvarande partiledare som suttit längst på posten.

Med Åkesson vid rodret har partiet vuxit till Sveriges tredje största – samtidigt som skandalerna och avhoppen har avlöst varandra.

Hur länge tänker han sitta kvar? Hur ser han på den senaste tidens avhopp till utmanaren Alternativ för Sverige? Och varför tycker han att Danmark är bättre än Sverige?

Det är några av frågorna som tittarna, förhoppningsvis, kommer att få svar på.

– Jimmie Åkesson är en kontroversiell figur och det finns alla skäl att se om vi kan ställa frågor som gör att det kommer fram något nytt. Jag hoppas att tittarna ska lära sig något de inte kände till innan, säger Robert Aschberg.

Debatt om knytblusen

Dessutom tar Partiprogrammet upp veckans mest omtalade klädesplagg: knytblusen. När Sara Danius avgick som ständig sekreterare och lämnade sin stol i Svenska Akademien valde många politiker och kändisar att bära plagget för att visa sitt stöd för henne. Men tilltaget har också fått hård kritik.

Det blir en het debatt mellan Kristina Wicksell, en av hjärnorna bakom knytblusmanifestationen, och Jenny Sonesson, ledarskribent på Göteborgs-Posten.

Som vanligt finns Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin och reporter Malvina Britts på plats för att analysera vad som sägs.

Partiprogrammet sänds live inför publik i kväll den 18 april från klockan 19.00 på hotell Scandic Malmen i Stockholm. Kom dit – eller följ sändningen på aftonbladet.se.

Se förra veckans avsnitt av Partiprogrammet här: