Älgflugorna vill övervintra i ditt hår

Hårda, platta och elaka flugor

TT TT

Uppdaterad 2018-09-30 | Publicerad 2018-09-29

En älgfluga har landat på en människa. Arkivbild.

Har du blivit överfallen av små hårda, platta och elaka flugor som vill ta sig in i ditt hår? Det är antagligen älgflugor som söker någon att övervintra och suga blod på. De blir fler och fler, och skapar problem för både djur och människor.

Älgflugorna, eller hjortflugorna som de också kallas, blir allt vanligare i hela landet, rapporterar P4 Värmland. Exakt varför vet man inte, men då och då förekommer de i massor. Kanske kan klimatförändringarna vara en orsak.

Det är inga trevliga djur att få närkontakt med, även om de är intressanta.

– De har en häftig fortplantning. Honan lägger inte ägg, utan är gravid och föder en larv i taget. Larven får näring från en körtel inne i honan, som en livmoder ungefär. När larven föds förpuppas den och ligger där på marken till augusti, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Högsäsong nu

Älgflugorna har sin högsäsong så här i början av hösten, då larverna kläcks. De vill ta sig in i pälsen på djur, och ibland också på människor. Väl inne i lurvet fäller de sina vingar och förbereder sig på att övervintra.

Då vill de ha blod.

De har en sugsnabel som är försedd med små, vassa tänder, och kan skära sig in i huden på djur eller människor. Dessutom kan den använda tänderna till att hålla sig kvar vid skinnet på värddjuret.

För att få riktigt bra fotfäste när de kliver omkring i din hårbotten har älgflugorna begåvats med kraftiga, böjda ben, enligt Naturhistoriska riksmuseet.

Optimist utan koll

Snopet nog för älgflugan så överlever den inte på människans blod. Den kan kanske leva några dagar på dig, men sedan dör den.

Den tycks dock vara en glupsk optimist. Trots att älgflugan går under om den satsar på människan som värddjur kan den inte låta bli att bita dig.

– De behöver hjortdjursblod för att larverna ska utvecklas. Det man kan tänka när man blir biten är att "skyll dig själv, pucko", när den slängt av sig vingarna på fel värddjur och kommer att dö, säger Didrik Vanhoenacker.

För både djur och människor innebär det fruktlösa blodsugandet besvär. Det gör riktigt ont att bli biten av älgflugan, och älgar kan i bland hittas med stora delar av pälsen bortskavd efter angreppen, enligt P4 Värmland.

Älgar kan dö

– För nio år sedan hade vi ett utbrott i Västvärmland där 20 procent av älgarna var delvis eller helt hårlösa, där man misstänker att det var älgflugan. Älgtjurarna skrubbar sig med hornen så att de blir såriga och till och med dör. På sikt kan det bli ett väldigt stort problem, säger jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen till P4 Värmland.

Nu verkar det vara särskilt gott om älgflugor, berättar han. Vid årets bockjakt i Värmland hade han själv över 100 älgflugor på sig.

Fakta: Älgflugan

Älgflugan, eller hjortflugan som den också kallas, heter Lipoptena cervi på latin. Den är 4–5 millimeter lång och mörkbrun till färgen. Då den flyger under hösten har den vingar. När den väl funnit sitt värddjur (dig?) fäller den sina vingar.

Den finns främst i norra Sverige, men då och då dyker den upp lokalt i stort antal även i andra områden. Den varma sommaren 2002 var ett sådant år.

Den hör till släktet lusflugor, som det finns flera olika arter av som går på olika värddjur, som hästar och fåglar.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Följ ämnen i artikeln