Skeendet i Egypten – på en minut

Publicerad 2013-07-04

Vad och när?
Tidslinje: Detta har hänt

2011

En månad efter den Arabiska våren inleds i Egypten avsätts förre diktatorn Hosni Mubarak i februari 2011. Några oroliga månader följer innan Muhammad Mursi vid Muslimska brödraskapet väljs som nu president i ett demokratiskt val i juni 2012.

2013

30 JUNI

På årsdagen av Mursis tillträde blossar nya demonstrationer upp. Miljontals egyptier strömmar ut på gatorna för att kräva hans avgång. Motståndarna tycker att Mursi har misslyckats med att få landets ekonomi på rätt köl och att få bukt på den höga arbetslösheten. Dessutom stiger oljepriset kraftigt i Egypten. Upp emot 50 personer dör och hundratals skadas i sammandrabbningar mellan Mursis anhängare och motståndare dagarna efter.

1 JULI

Presidenten ställs inför ett ultimatum från militären – han får 48 timmar på sig att lösa den politiska konflikten i landet tillsammans med oppositionen. Dagen därpå sitter Mursi och militärchefen Abdel Fattah al-Sisi i krismöte. Samtidigt avgår flera av Mursis ministrar.

3 JULI

Tidsfristen för militärens krav löper ut och på kvällen meddelar Abdel Fattah al-Sisi att president Muhammad Mursi har avsatts av armén. Tiotusentals människor firar på Tahrirtorget i Kairo - samtidigt protesterar Mursis anhängare i andra delar av staden.

4 JULI

Minst 20 människor uppges ha dött i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och Mursis anhängare på flera håll i landet.

Mursi grips inför en eventuell förundersökning och riskerar nu åtal. Militären bekräftade i morse att de har den avsatte presidenten i sitt förvar, skriver AFP.

Armén har gett order om att gripa 200 högt uppsatta medlemmar i Muslimska brödraskapet. Två greps onsdag kväll, och ytterligare en under natten till torsdagen. Åtminstone en av dem anklagas för att ha drivit på dödandet av demonstranter under söndagens protester.

Ordföranden i Egyptens författningsdomstol, Adli Mansour, svors in som tillförordnad president strax efter klockan elva i dag.

Vem? Huvudpersonerna

Hosni Mubarak

-

Hosni Mubarak var diktator i Egypten i 30 år. Under hans styre trycktes oppositionella röster ned och 2006 proklamerade han sig själv som president på livstid.

Mubarak störtades från sin presidentpost under den arabiska våren i början av 2011. I fjol dömdes han till livstids fängelse för att inte ha försökt hindra det våld som demonstranterna utsattes för under den arabiska våren, då 850 människor dog.

Muhammad Mursi

Muhammad Mursi Egyptens president fram tills onsdagen. Han avsattes av militären och på torsdagen uppgavs att de hade Mursi i sitt förvar. Uppgifter gör också gällande att han ska ha skiljts från sin stab, enligt AFP.
– Militären kommer hålla honom avsides. Han är ute ur politiken ett tag framöver nu, säger Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet och tidigare mellanösternkorrespondent.

Den 30 juni 2012 utses Muhammad Mursi vid Muslimska brödraskapet till Egyptens nye president efter ett demokratiskt val. Folk jublade på gator och torg.

Men på årsdagen av hans tillträdande börjar nya demonstrationer i Egypten. Folk kräver Mursis avgång, de är missnöjda med han sätt att styra landet. Ekonomin är i dåligt skick, arbetslösheten hög och oljepriserna stiger i landet.

Abdel Fattah al-Sisi

Abdel Fattah al-Sisi utsågs till chef för Egyptens militär i augusti 2012. Han är den som lett det militära upproret mot Mursi de senaste dagarna och var också den som igår meddelande att presidenten var avsatt.

Adli Mansour

Adli Mansour

Egyptens militär har bestämt att ordföranden i landets författningsdomstol, Adli Mansour, ska ta över efter Mursi. Strax efter klockan elva på onsdagen svors 67-åringen in som tillförordnad president.

Var? Här händer det

Miljontals egyptier har visat sitt missnöje på flera håll i landet den senaste tiden, bland annat i Alexandria, Suez och Port Said.

Men de största massdemonstrationerna har pågått på Tahrirtorget i huvudstaden Kairo.

Minst 60 människor har dött i sammandrabbningar mellan Mursis anhängare och hans motståndarna de senaste dagarna.