Prinsen har vind i seglen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-21

Prins Carl Philip var kungen ombord när han deltog i fartfyllda Volvo ocean race.

Han är van vid båtlivet men väljer helst motor framför segel.

De nordiska kungahusen vet vad som smäller högst i den kungliga världen – exklusiva lyxyachter.

Prinsen var kung Prins Carl Philip förde tur med sig i onsdags när Volvo ocean race-båten deltog i en uppvisningssegling i helgen.

Prinsen förde tur med sig när Volvo ocean race-båten Ericsson 4 deltog i uppvisningsseglingen Stockholm city sprint i onsdags. Båten kom in som nummer två vid målbojen och mötte en jublande publik.

Gillar pappas båt

Men privat rattar Carl Philip helst kungens privata havskryssare Ancylus. Den ligger just nu förtöjd i Mälaren vid Drottningholms slott. Allra roligast har dock prinsen med kompisarna på kungens båt Polaris. Den guppar runt nere på Rivieran och är utrustad med musikanläggning, ismaskin, kromat ankare och bar med självkylande ishink.

Miljonärer emellan finns inget mer prestigefyllt än att äga en riktigt stor lyxyacht och de nordiska kungahusen har full koll på exklusiva båtar. Danska drottning Margrethe äger ett av två kungaskepp i världen. Den 78 meter långa Dannebrog rymmer allt från matsal och salonger till gästrum och kungliga sovrum. Skeppet används mest vid statsbesök och privata semestrar. Besättningen på strax över 50 personer ser till att kungafamiljen tas om hand på allra bästa sätt.

Norge är snabbare

Norrmännen är inte sämre. Kung Harald äger det an dra kungaskeppet och det är till och med ett par meter längre än det danska – och ett par knop snabbare. Alla vet när kungen är ombord på motoryachten K/S Norge – då vajar kungaflaggan i aktermasten.

Aftonbladets
bloggar