Olof Johansson: ”En utmaning”

Publicerad 2014-01-31

För första gången sedan 1979 har Centern fått 3,1 procent i DN/Ipsos-väljarmätning.

Den forne C-ledaren Olof Johansson kommenterar nu de rekordlåga siffrorna.

– Jag är inte särskilt förvånad, säger han till Aftonbladet.

Johansson vill inte benämna mätningen som en katastrof, utan han menar att resultatet i stället är en ”utmaning” för partiet för att sticka ut i partifloran:

– Om samarbetet prioriteras så leder det till att det krävs oerhört mycket mer för att synas i gänget, säger Olof Johansson.

”Driver gröna frågor”

DN/Ipsos-mätningen visar att Centerpartiet har tappat flera av sina kärnväljare på landsbygden. Men Olof Johansson menar att partiet inte spelat ut sin roll.

– Nej det tror jag inte. Det märks på de frågor vi drivit i decennier. Det behövs ett parti som är väldigt konkret och handlingsinriktat när det gäller de gröna frågorna och jag tycker inte att miljöpartiet har haft någon särskilt stor framgång heller. Utan det behövs två partier på det där området - som konkurrerar med varandra.

”Kommer bli tufft”

Men att partiet går ur Alliansen är inte en möjlig lösning, säger han till Aftonbladet. Johansson menar att Allianssamarbetet behövs för att skapa handlingsfrihet för partiet.

Tror du att Centern kommer in i riksdagen?

– Ja, det tror jag men tufft blir det. Det kommer att krävas väldigt mycket för att det ska fungera, säger Olof Johansson.

Men om väljarna sviker och Centern hamnar under fyraprocent-spärren på valdagen tror han inte att lösningen är att Annie Lööf lämnar partiledarposten.

– Den typen av frågor ska partiet avgöra. Det där är ofta enkla lösningar på ytan.