”28-åringen erkänner att han bråkade”

Publicerad 2014-04-01

Man anhållen för dödsmisshandeln – misstänks för dråp på fyrabarnspappan

HELSINGBORG. En 28-årig man har gripits misstänkt för dråpet på den 43-årige fyrabarnspappan.

Han kom in självmant till polisen i Helsingborg strax före midnatt och anhölls efter förhör.

– Han har vidgått uppgifterna att han har varit på platsen och han har varit i någon form av bråk här, säger Tommy Sverngard, polischef i Helsingborg, till SVT.

Mannen gick själv in till polisen i Helsingborg och överlämnade sig klockan 23.34 på måndagskvällen. Han togs direkt till ett första förhör och anhölls en timme senare av åklagare.

Mannen är misstänkt på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för dråp på den 43-årige fyrabarnspappan i söndags.

– Han har kommit in till stationen själv, säger Kenneth Andersson.

Har han erkänt?

– Förhörsutsagan och hans inställning till brotten kommenterar vi inte, sa Kenneth Andersson strax efter klockan 01.30.

”Har varit intressant”

Tommy Sverngard, polisområdeschef, säger dock till SVT att 28-åringen gjort vissa medgivanden.

– Han har vidgått uppgifterna att han har varit på platsen och han har varit i någon form av bråk här, säger han.

28-åringen hade enligt polisen förekommit i utredningsmaterialet innan han överlämnade sig själv.

– Han har varit intressant i utredningen, det har skett en hel del utredningsåtgärder.

Mannen är bosatt i Helsingborgsregionen och är sedan tidigare inte dömd för grövre brott. Han har ännu inte fått en offentlig försvarare.

Under tisdagen ska ytterligare förhör hållas med mannen.

– Det kommer att ske massvis med utredningsåtgärder. Fler personer ska höras och den tekniska undersökningen förtsätter, säger Andersson.

I nuläget är inga ytterligare personer misstänkta, enligt polisen.

Polisen har klar bild av förloppet

Redan på en presskonferens tidigare under måndagen berättade spaningsledaren Caroline Aspinge att polisen har en ganska klar bild av vad som hände när den 43-årige fyrabarnspappan dödades vid Kärnan i söndags.

– Han var där i sällskap med sin bror när de kom i samspråk med gärningsmannen och några kompisar han hade med sig. Jag vill inte kalla det ett gräl, säger hon.

Enligt flera vittnen blev 43-åringen slagen i bakhuvudet med en glasflaska. Det är en uppgift som polisen dementerade på tisdagen. Enligt spaningsledaren har inget tillhygge använts.

– Plötsligt utsätts mannen för ett kraftigt våld mot huvudet. Han faller och slår huvudet i gatan, säger Caroline Aspinge.

– Det är en ensam gärningsman som utfört våldet mot mannens huvud, även om det var flera personer som var med i gänget, säger hon.

Polisen har begärt in filmer

Vart gärningsmannen och hans kompisar tog vägen efter dödsmisshandeln är oklart men en av polisens teorier är att de tog sig till Olympiastadion för att se matchen mellan Helsingborg och Djurgården.

– Polisen har begärt in all film från våra egna kameror inne på arenan, säger klubbens informationschef Frederik Ericsson.

– Vi har 12–15 kameror där. En del film har redan lämnats till polisen och det övriga filmaterialet får de under tisdagen.

På polisens presskonferens framkom också att en annan man än den nu anhållna 28-åringen varit skäligen misstänkt för dråpet.

Han släpptes dock efter förhör redan på söndagskvällen och är nu avskriven från fallet.

– Vi hade bara ett signalement att gå på och det ansåg jag vara för svagt, säger åklagare Kerstin Eriksson.

Polisens spaningsledare Caroline Aspinge berättade på presskonferensen under dagen att polisen fått in vittnesuppgifter som pekade ut en gärningsman:

– Flera personer har sett gärningsmannen och vi har fått signalement på honom och även tips om olika namn.