Bred S-attack mot sänkt studiebidrag

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2014-02-26

Finansminister Anders Borg (M) vill sänka studiebidraget för landets studenter - men höja lånedelen.

Nu får han hårt mothugg från Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

– Det är ett direkt dumt förslag. Om vi vinner valet kommer studiebidraget inte att sänkas, säger han.

I morse höll S-ledaren Stefan Löfven ett föredrag på Stockholms universitet tillsammans med S-studenters ordförande Talla Alkurdi och SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

De tre var mycket kritiska till finansminister Anders Borgs besked om att studiebidraget ska sänkas med 300 kronor i månaden, samtidigt som lånedelen höjs med 1 300 kronor.

– En sänkning har inte hänt sedan 1993, då hade vi en kris. Nu har den här regeringen dragit på sig skattesänkningar som man fått låna för att betala. Nu skickar man en del av räkningen till studenterna, säger Stefan Löfven.

Tror färre kommer utbilda sig

Han tror att sänkningen kan leda till att det blir färre som skaffar sig högre utbildning.

– Men å andra sidan vill ju regeringen det eftersom man drar ned på högskoleplatserna. Det är häpnadsväckande i en tid när vi i en global ekonomi successivt behöver höja hela landets kompetensnivå.

Löfven var i dag tydlig med att det inte kommer bli något sänkt studiebidrag om det blir en S-ledd regeringen efter valet i höst.

– Vi kan mycket väl tänka oss en förbättring av lånen, men vi får se vad vi får råd med, säger Löfven.

Höjt fribelopp

Anders Borg meddelade också i förra veckan att regeringen vill höja fribeloppet, vilket ökar möjligheterna för studenter att arbeta mer medan de studerar. Även här är Löfven kritisk:

– Antingen är studierna huvudsysslan eller så blir det bisysslan. Vi vill ju gå mot ett treterminssystem så att studenterna kommer ur studierna snabbare och kan komma i arbete. Att öka arbetsdelen medan du studerar är fel väg att gå, säger han.

SSU:s Gabriel Wikström menar att hans organisation tog emot Borgs besked med bestörtning.

– Det här är ju direkt slag mot alla de som redan står och tvekar mellan att skuldsätta sig och skaffa sig en utbildning eller att försöka hitta ett jobb i stället, säger han.

Även S-studenternas ordförande Talla Alkurdi menar att sänkningen är att sätt för att göra den högre utbildningen tillgänglig för bara några få.

– Alla behöver inte gå vidare till högre utbildning, men alla ska ha den möjligheten att kunna göra det, säger hon.

"Löfven vill inte berätta om notan"

Men enligt Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé handlar Löfvens kritik mot Borg om att lova allt till alla.

– Han fortsätter att ställa ut löften till alla, men vill inte berätta att notan för detta ska betalas med ungdomsjobb, säger han.

Han tror inte att söktrycket kommer att minska på grund att det sänkta stödet. Tobé poängterar också att de allra flesta studenter nu kommer att ha 1 000 kronor mer att röra sig med i månaden.

– I grunden är detta dock en fråga om vad vi ska satsa på. Vi tycker inte, som S, att man ska höja arbetsgivaravgifter på ungdomsjobb för att finansiera detta med politik som för oss bort från jobben, säger han.

Han menar också att det är bra att fribeloppet höjs.

– Vi tror att det är väldigt positivt att studenterna har en anknytning till arbetsmarknaden redan under studietiden. Jag ser ingen motsättning i detta.

I kvällens avsnitt av Aftonbladet TV:s Partiprogrammet kommer frågan om studenternas ekonomi att diskuteras vidare. Bland annat deltar Patrick Grimlund från programmet Lyxfällan.