Vänsterpartist i moll efter kavajinbjudan

Uppdaterad 2015-06-26 | Publicerad 2015-06-25

Vid invigningen av Malmö Live rekommenderas kavaj.

Inbjudne vänsterpartisten Anders Skans tänker inte dansa efter konserthusets pipa.

– Jag väljer hur jag går klädd och vill komma som en representant för mina väljare. Jag är jag, säger Anders Skans.

I slutet av augusti ska Malmös nya konserthus invigas med en konsert av Malmö symfoniorkester. Bland de inbjudna gästerna finns politikerna i stadens kommunfullmäktige. I inbjudan, som skickats ut både via brev och mejl, anges ”Klädkod: kavaj”.

Vänsterpartiets Anders Skans, gruppledare i kommunfullmäktige i Malmö, har i ett mejl till konserthuset valt att tacka nej till inbjudan. Och det är kavajen som skapat dissonans.

"Tack, men nej tack! "Varför ska ni som arrangör ha synpunkter på mitt klädval? Jag är folkvald av Malmöborna och representerar inte överklassens klädkoder", skriver han bland annat i sitt mejl, enligt Sydsvenskan.

Exkluderar människor

För Aftonbladet utvecklar han sina tankar.

– Det här gör att man exkluderar människor som vill gå som man är. Är det en offentlig inbjudan till en offentlig person tycker jag det är konstigt att ha klädkod. Jag är inbjuden som folkvald av 15 000 malmöbor och vill gå som just det, säger Anders Skans.

Han har aldrig haft en kavaj och känner att han skulle tvingas köpa en om han skulle vilja gå på konserten, vilket han egentligen gärna skulle göra.

– Jag går hemskt gärna på musik och kultur, jag älskar det, men i de kläder jag själv valt. Jag vill bli accepterad för den jag är, säger Anders Skans.

”Välkommen i valfri klädsel”

Carolin Sjöholm, kommunikatör för Malmö Live, säger att det inte handlar om ett klädkrav utan en rekommendation.

– Det är helt frivilligt vad man har på sig. Men det är vanligt med en rekommendation eftersom vissa kan undra och tycka det är skönt att veta. Men det är helt frivilligt, ingen blir stoppad eller tittad snett på beroende på klädvalet, säger hon och avslutar:

– Han (Anders Skans, red.anm.) är hjärtligt välkommen i valfri klädsel.

Men Anders Skans står fast vid sin ståndpunkt.

– Jag är inte inbjuden i valfri klädsel, då får de skicka en ny inbjudan om de nu har ändrat sig.