Danska myndigheten: Sverige väntar på allmän smittspridning

Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-03-11

Danmarks riktlinjer kring coronaviruset är än så länge betydligt skarpare än de svenska.

Trots det riskerar mellan 1 680 och 5 400 danskar att dö av viruset, enligt en ny prognos från Sundhedsstyrelsen.

– I Sverige väntar man på allmän smittspridning. Vi försöker hantera det här på ett förebyggande sätt, säger Bolette Søborg, överläkare på Sundhedsstyrelsen.

Har du tips eller vill ställa frågor om utvecklingen av coronaläget i Malmö och Skåne? Hör av dig till oss!

Här får du också de senaste lokala nyheterna om corona.

  • Fastnålat inlägg
    30 april 2021
    Frida Carlqvist

    Nu avslutar vi denna coronarapportering. Vi fortsätter att följa coronaläget i vår liverapportering om coronaläget i Sverige och världen här. Där kan man också ställa frågor och följa pressträffar.

    För att följa coronaläget specifikt i Skåne kan du finna uppdaterade siffror varje vardag på Region Skånes lägesbild över coronaläget. Här uppdateras varje vardag siffror om inlagda på sjukhus och konstaterade fall, som uppdateras kring lunchtid, och här finner du nya siffror över vaccinläget, det brukar uppdateras omkring klockan 11.

    Tack så mycket för alla som läst och ställt frågor!

Denna chatt är stängd.

  • Frida Carlqvist
    30 april 2021

    Nu finns senaste siffrorna från Region Skåne. På iva ökar antalet covidpatienter efter gårdagens minskning och går tillbaka till onsdagens nivå, 25. På vårdavdelning vårdas idag fem färre än i går.

    317 784 personer i regionen har nu fått minst en dos av vaccin mot covid-19.

    Coronaläget i Skåne – 30 april

    • Antal nya konstaterade fall senaste dygnet: 744 (i går 621)

    • Senaste sju-dagarsgenomsnittet i antal nya fall fram t o m i går: 520 (i går 517)

    • Fall / 100 000 invånare i Skåne föregående 7 dagarna: 264

    • Totalt antal covid-19-fall sedan pandemins utbrott: 140 782

    • Inlagda på intensivvårdsavdelning med covid-19: 25 (+ 4 från i går)

    • Inlagda på vårdavdelning med covid-19: 131 (- 5 från i går)

    • 1 682 personer med covid-19 har avlidit i Skåne sedan pandemins utbrott, enligt regionens senaste siffror som publicerades i tisdags.

    Vaccinationer Skåne – 29 april

    • Totalt antal vaccinerade med en första dos: 317 784 (Detta innebär ≈ 28,9 % av befolkningen över 18 år och är 11 471 fler doser än vad som hade använts fram t o m gårdagens siffror)

    • Totalt antal färdigvaccinerade: 98 891 (≈ 9 % av vuxna befolkningen och 320 fler doser än gårdagens siffror)

  • Frida Carlqvist
    30 april 2021

    317 784 skåningar har fått en dos

    Nu finns de senaste siffrorna över vaccinläget i Skåne. 317 784 personer har nu fått minst en dos av covidvaccin i regionen, och 98 891 har fått första dosen.

    Det innebär att 28,9 procent av den vuxna befolkningen i Skåne (personer som är 18 år och äldre) har påbörjat sin vaccinering och att 9 procent är färdigvaccinerade.

    11 471 fler har fått första dosen jämfört med gårdagens siffror och 320 fler har fått spruta två.

  • Frida Carlqvist
    29 april 2021

    Över 81 procent av Skånes 65-plussare har nu blivit vaccinerade med minst en dos, skriver regionen i ett pressmeddelande.

    Detta innebär att man redan nu nått det nationella målet om att 80 procent av 65-plussarna ska vara vaccinerade med minst en dos innan 16 maj.

    – Vi vill framföra ett varmt tack till alla som har gjort detta möjligt, både medarbetare på våra vaccinerande enheter och alla skåningar som kavlat upp ärmen. Det är en fantastisk insats som alla gjort och detta kommer att bidra till att vi får bukt med smittspridningen i Skåne, säger Per Hagstam och Maria Landgren, båda vaccinsamordnare i Skåne.

  • Frida Carlqvist
    29 april 2021

    Region Skånes uppmaning: Fira en lugn valborg

    Imorgon är det valborgsmässoafton, och den måste bli betydligt lugnare i år än vanligt. Det skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

    – Valborg är en högtid när många ungdomar brukar vara ute och fira. Men i år är det inte som vanligt och tyvärr har vi de senaste veckorna sett en hög förekomst av covid-19 just bland ungdomar, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten fått motta kritik för att man är för försiktig i sin bedömning av hur viruset ska tacklas. Något som den danska motsvarigheten – Sundhedsstyrelsen, nu ger uttryck för.

– Våra svenska kollegor är mer avvaktande och vill se allmän smittspridning innan riktlinjerna skärps. I Danmark har vi valt att sätta in åtgärder i ett tidigt skede, säger Bolette Søborg sent på tisdagskvällen.

Ett exempel på skillnaderna är att flygtrafik från så kallade röda områden (Italien, Kina, Sydkorea och Iran) inte längre får landa på danska flygplatser. Och att trafikanter i Köpenhamn uppmanas att undvika kollektivtrafik i rusningstider.

I Sverige finns ännu under onsdagsförmiddagen inga såna beslut, eller uppmaningar.

”Gå inte på konsert i Malmö”

I Danmark, där det under onsdagen stod klart att 340 personer är smittade, är även folksamlingar med fler än 1000 personer förbjudna, konferenser och större möten är inte heller tillåtna.

– Vi uppmanar vår befolkning att inte gå på konserter i exempelvis Malmö, fortsätter Bolette Søborg, som tror att Sveriges riktlinjer kommer att skärpas i takt med att fler blir sjuka.

I nuläget finns inga planer på att införa skarpare gränskontroller mellan länderna. Öresundsbron håller öppet som vanligt.

– Vi har fullt förtroende för att vårt systerland hanterar situationen på ett korrekt sätt. Även om vi hittills gjort lite olika bedömningar så har vi samma verktyg att ta till, och oavsett när i tiden vi skärper riktlinjerna så kommer både Sverige och Danmark att drabbas av allmän smittspridning, säger hon.

Hur ser den danska befolkningen på att ni redan har så tuffa riktlinjer i Danmark?

– En del förstår inte och menar att corona inte ger värre symtom än vanliga influensor. Då är det viktigt för oss att informera om att vi måste skydda de som kan bli svårt sjuka, det vill säga våra äldre och personer med grundsjukdomar. Det är framför allt för deras skull vi måste vara försiktiga.

Karantän utan sjuklön

Svenska Andreas Bergkvist, som bor och och arbetar i Köpenhamn, menar att det råder corona-panik i staden.

Andreas Bergkvist

– Jag kan förstå att man är orolig, men min personliga hållning är ändå att det är lite väl hysteriskt. Om någon hostar på tåget reser sig alla och tittar åt ett annat håll.

Att Svenska myndigheter har en mindre restriktiv hållning till viruset är inget Andreas upplever att danskarna pratar om.

– Danmark är ju Danmark, om man säger så. Det är lite tuffare här. Om man jobbar på samma arbetsplats som en smittad person, blir man placerad i karantän i 14 dagar, med lön. Men om man på eget bevåg reser till ett riskområde placeras man i karantän utan sjuklön.

I Sverige gäller tills vidare Folkhälsomyndighetens rekommendation – att personer utan symtom arbetar som vanligt.


PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen