Emiraten: Det var en massaker i Sudan

TT-AFP

Publicerad 2019-06-07

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed när han kom till Sudans huvudstad Khartum på fredagen.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har anlänt till Sudans huvudstad Khartum för att medla mellan den styrande militärjuntan och de protestgrupper som vill ha ett civilt styre.

Samtidigt tar Förenade arabemiraten bladet från munnen och kallar dödandet av demonstranter tidigare i veckan för en massaker.

– Vi är oroade över den massaker vi sett. Vi stödjer maningarna till en ordentlig utredning, säger Anwar Gargash, Förenade arabemiratens utrikesminister.

Över 100 personer dödades när militären tog till våld mot en sittdemonstration tidigare i veckan, enligt läkarorganisationer med koppling till demonstranterna. Landets myndigheter hävdar att det handlar om 61 döda.

Demonstranterna och juntan – som tog över när den mångårige diktatorn och presidenten Omar al-Bashir tvingats avgå i april – har hamnat i ett låst läge.

Anwar Gargash säger att läget är mycket komplicerat.

– Vi inser att man inte kommer att ha en enad opposition efter 30 år av al-Bashirs styre, den enda vägen framåt är verkligen en dialog, säger han.

Öppna för medling

Båda sidorna har deltagit i samtal om en civilt ledd övergång till demokrati, men förhandlingarna, som redan stött på svårigheter, brakade återigen samman efter våldet.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har kommit till Khartum och träffat militären och senare även proteströrelsens ledare.

Efter mötet sade den största oppositionsalliansen att den var öppen för att Abiy Ahmed ska medla i konflikten.

"Armén, folket och de politiska krafterna måste agera med mod och ansvar genom att ta snabba steg mot demokrati och en överenskommen övergångsperiod", sade Abiy Ahmed själv i ett uttalande.

Vill ha stabilitet

Etiopiern blev premiärminister förra våren och har genomfört politiska och ekonomiska reformer. Han har hyllats för sina diplomatiska insatser, bland annat har han avslutat en två decennier lång konflikt med grannlandet Eritrea.

I torsdags stängde Afrikanska unionen (AU) av Sudan fram till att ett civilt styre etablerats.

Förenade arabemiratens raka omdömen om juntans agerande kan tyckas förvånande, eftersom militären har stöd av landet, liksom av bland andra Egypten och Saudiarabien som alla vill stabilitet i Sudan. Men också Saudiarabien har sagt sig vara oroat över läget och har manat till dialog.

Även för Kina är Sudan, med sina naturtillgångar, av mycket stort strategiskt intresse.

Dolda maktspelare

Marc Lavergne, analytiker vid det franska forskningsinstitutet CNRS, säger samtidigt att många krafter är i rörelse även inom de sudanesiska väpnade styrkorna. Exempelvis är fortfarande Salah Gosh, den avsatte chefen för säkerhetstjänsten, en maktspelare i det fördolda, enligt Lavergne.

Det är möjligtvis så, säger han, att den paramilitära styrka som anses vara den som slog till mot demonstranterna i måndags skickats fram för att göra det smutsiga jobb som militären inte kan eller vill göra.

Och det är inte säkert att det var juntans formelle chef, Abd al-Fattah al-Burhan, som egentligen drog i trådarna i måndags, enligt Lavergne.

– Jag anser att det är mera likt Salah Gosh.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om vilken position Abiy Ahmed har i Etiopien.

Följ ämnen i artikeln