Dumpning av katter ökar under loven

Publicerad 2019-04-23

I Norge larmar man om att man dumpar flest katter över påsk. Carina Franzén menar att det sker under alla lov och semestrar.

– Tänk på var ni ska göra av er katt innan ni åker iväg istället för att ringa till oss och skylla på allergi.

I Norge rapporteras att folk dumpar som flest katter under påsken. Carina Franzén, ordförande för Katthemmet i Vaxholm, håller inte med, hon menar att det händer under alla lov och semestertider.

– Helt plötsligt kommer man på att det är jobbigt att ha en katt och vill omplacera den, säger hon.

Carina Franzén berättar att också att det även är vanligt att katter går vilse och inte hittar hem igen.

– Under vår och sommar släpper folk ut sina katter. Man förstår inte att man inte kan släppa ut en katt var som helst och tro att den per automatik hittar tillbaka.

”Skjuter över skuld för avlivning på oss”

Hon menar att man måste tänka ett steg extra innan man skaffar katt, exempelvis ska man tänka på var man gör av katten när man ska åka på semester.

– Istället för att ringa till oss och säga: ”Oj, vi har blivit allergiska”. Det är väldigt många som säger att vi måste omplacera deras katt annars så avlivar de den. Då skjuter de över skulden på oss och säger att de försökte lämna den men att vi sa nej och nu får de avliva den.

Carina Franzén säger att katthemmens prioritering är hemlösa katter.

– Men vi kan ju inte låta en avlivning hända, vi försöker lösa det på alla sätt. Men det är en väldigt otrevlig situation att behöva sättas i.

Nya lagen hjälper inte katthemmen

Den nya djurskyddslagen som trädde i kraft den 1 april gör det lättare att larma när djur far illa samt att det är förbjudet att överge ett djur. Men den hjälper inte katthemmen, menar Carina Franzén som anser att det är en tandlös lag.

– Det är förbjudet att överge djur men om de inte är id-märkta och registrerade kan man inte lagföra ägaren. Vi kan inte heller hitta ägaren om det är en katt som kommit vilse eller blivit övergiven.

Hon hoppas att den nya djurskyddslagen också kan leda till att id-märkning och registrering av katter blir obligatoriskt.

Följ ämnen i artikeln