Tätaste neutronstjärnan någonsin

TT

Publicerad 2019-09-17

Så här föreställer sig ESO:s rymdkonstnärer sammansmältningen av två pyttesmå, men mycket täta neutronstjärnor. Här visas ögonblicket då sammanslagningen avslutas med en explosion, en så kallad kilonova. I dessa explosioner skapas större delen av de tyngsta grundämnen, som guld och platina, som finns i universum. Arkivbild.

Amerikanska astronomer har upptäckt den mest kompakta neutronstjärnan någonsin. Trots att stjärnan bara är 30 kilometer i diameter, är massan hela 2,17 gånger vår egen sol. Enligt forskarna, verksamma vid Green Bank Observatory i USA, tangerar detta gränsen för hur massivt ett objekt kan bli utan att tryckas ihop av sin egen tyngd och förvandlas till ett svart hål.

En neutronstjärna är det som blir kvar efter en supernovaexplosion och som en följd av detta blir den extremt tät. En tesked av en sådan stjärna kan väga som en supertanker. Men trots att forskarna känt till dessa stjärnor i decennier finns det mycket vi inte vet om dem. Exempelvis hur den stora gravitationen påverkar de packade neutroner som finns inuti dessa stjärnor eller var gränsen går innan trycket blir så stort att den förvandlas till ett svart hål.

Upptäckten presenteras i tidskriften Nature Astronomy.

Följ ämnen i artikeln