Detta vet vi om den dödliga hissolyckan

TT

Publicerad 2023-12-13

Blommor har lagts ner vid olycksplatsen i Ursvik i Sundbyberg där fem män omkom i en hissolycka.

Fem personer är döda efter den allvarliga hissolyckan i Sundbyberg. Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och grovt vållande till annans död. Detta vet vi om vad som har hänt.

Strax före klockan 10 på måndagen kom larmet om att en bygghiss i Sundbyberg norr om Stockholm rasat ett 20-tal meter.

Fem personer dog i fallet. Ytterligare två personer skulle åkt med hissen men undgick olyckan och klarade sig.

.

Vad händer nu?

Händelsen utreds som fem fall av grovt arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Under onsdagen utvidgades brottsmisstankarna till två fall av framkallande av fara för annan, gällande de personer som skulle åkt med hissen.

Statens haverikommission har också gjort en olycksplatsundersökning och utreder olyckan.

Fackförbundet Byggnads och Byggföretagen kommer att hålla en tyst minut på landets byggarbetsplatser på måndag klockan 9.30.

.

Vad vet vi om de drabbade?

De omkomna var anställda av en underentreprenör till huvudentreprenören Andersson Company. Arbetet med att identifiera dem pågår och Rättsmedicinalverket är inkopplat.

.

Vad orsakade händelsen?

Vad som låg bakom olyckan är ännu inte klarlagt. Enligt hisstillverkaren Alimaks experter, som undersökt platsen efter olyckan, har två mastsektioner som ska hålla hissen på plats inte varit ihopbultade och det kan vara orsaken till att hissen föll.

”Detta är en väsentlig avvikelse från installationsinstruktionerna”, skriver Alimak i ett pressmeddelande där man skriver att någon annan gjort installationen.

.

Vad vet vi om hissen?

Hissen är av modellen Alimak Scando 650 och är en standardhiss på byggarbetsplatser för att transportera arbetare och material.

Monteringen av hissen har utförts av ett annat företag än tillverkaren, de uppger att hissen installerades i augusti och därefter höjts successivt – senast i tisdags förra veckan. Därefter ska hissen ha körts som vanligt och var enligt företaget besiktigad.

Enligt Alimak har modellen använts i 20 års tid och sålts i tusentals exemplar över hela världen utan några liknande olyckor.

Följ ämnen i artikeln