Läkemedelsverket: Skriv inte ut diabetesmedicin för bantning

Publicerad 2023-12-11

Läkemedelsverket uppmanar nu alla Sveriges läkare att inte skriva ut diabetesmedicin för viktnedgång.

– Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på att kroniskt sjuka patienter står utan sin medicinering på grund av en omfattande förskrivning utanför godkänd indikation, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket.

I en debattartikel skriver Läkemedelsverket om läkemedlet Ozempic som exempel på diabetesmedicin som skrivs ut i syfte att gå ned i vikt.

Den kraftigt ökade förskrivningen har i sin tur lett till läkemedelsbrist.

– Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på att kroniskt sjuka patienter står utan sin medicinering på grund av en omfattande förskrivning utanför godkänd indikation, säger Veronica Arthurson, medförfattare till debattartikeln i Läkartidningen och direktör på Läkemedelsverket.

Man överväger nu att begränsa förskrivningsrätten, vilket innebär att läkemedlet endast får lämnas ut på apotek om det är förskrivet av en bestämd specialistgrupp.

– Vi ser att en så kallad utlämnandebegränsning inte skulle ha någon riktig effekt i det här fallet. Många specialistgrupper behöver ha möjlighet att skriva ut diabetesläkemedel. Läkemedelsverket ser fortsatt över möjligheten att på regulatorisk väg säkerställa att diabetespatienter får tillgång till läkemedel. Därför vädjar vi till alla läkare att tills vidare förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation, säger Arthurson.

Följ ämnen i artikeln