Kanada utreder kinesiska "polisstationer"

TT

Publicerad 2022-10-27

Kanada ser allvarligt på rapporterna om kinesiska "polisstationer" i landet. Arkivbild.

Kanadensisk federal polis ska utreda de så kallade polisstationer som Kina uppges ha upprättat i landet. Polisen ser mycket allvarligt på utländska hot mot invånare i landet.

– Det här är ett skandalöst intrång på kanadensisk suveränitet, säger den konservative parlamentsledamoten Michael Chong till etermediebolaget CBC.

Kinesisk polis har öppnat fler än 50 stationer i mer än 20 länder, bland annat i Sverige, visar en rapport av organisationen Safeguard Defenders som släpptes i september. Bara i Torontos storstadsområde finns tre sådana, enligt CBC.

Den federala polisen RCMP uppger i ett uttalande att de ser ”mycket allvarligt på hot mot individer boende i Kanada” och att de är medvetna om att utländska stater kan försöka skrämma eller skada grupper eller individer i Kanada.

Stationerna ägnar sig utåt sett åt konsulära uppdrag, så som att förnya kinesiska körkort för medborgare som bor utomlands, men enligt rapporten jobbar de i själva verket med ”övertalningsoperationer” där kineser som uttalat sig kritiskt mot regimen tvingas återvända till hemlandet för att ställas inför rätta.

– Det är fullkomligt olagligt under internationell lag. Det är en allvarlig kränkning av territoriell suveränitet, säger Safeguard Defenders Laura Harth till CBC.