Tullverkets GD tvingas lämna

TT

Publicerad 2024-02-22

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson får lämna sin tjänst. Arkivbild.

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson får lämna sin tjänst, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M).

”I dag tar jag av mig uniformen. Det har varit en ära”, skriver Svensson på Linkedin.

”Charlotte Svensson har gjort flera viktiga insatser för Tullverket, inte minst genom att stärka det underrättelsebaserade arbetet. Nu behöver en ny ledning ta vid som kan genomföra det arbetet med nya perspektiv”, säger Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen har beslutet fattats ”efter samråd” med Svensson, som blir generaldirektör i Regeringskansliet där hon ska ansvara för en utredning om bakgrundskontroller för kommunanställda.

Hårt kritiserad

Charlotte Svensson har vid flera tillfällen de senaste åren varit föremål för hård intern kritik. Ett exempel är ett brev som sommaren 2022 undertecknades av 23 gruppchefer i region syd. Där ifrågasattes Svenssons ledarstil och myndighetens nya arbetssätt och utvecklingen beskrevs som ”en stor fara för Sverige”.

Nyligen meddelade Tullverket att man under förra året beslagtog över 11 ton narkotika, mer än någonsin tidigare.

Ny vikarierande generaltulldirektör blir Johan Norrman, i dag överdirektör för Tullverket, som i nuläget inte vill kommentera tillträdandet.

”Fantastiskt arbete”

En ny ordinarie generaldirektör kommer enligt pressmeddelandet att rekryteras i en ”öppen ansökningsprocess enligt gängse rutiner”.

TT har sökt Charlotte Svensson som enligt Tullverkets presstjänst avböjer att kommentera. På Linkedin skriver hon att hon ”tar av sig uniformen”:

”Det har varit en ära att få leda den resa som Tullverket gjort de senaste fem åren. Jag är stolt och så tacksam över alla medarbetares engagemang och fantastiska arbete för vårt viktiga samhällsuppdrag som lett till så fina resultat.”

Följ ämnen i artikeln