Litauens utrikesminister: Säkrare med svenskt Natomedlemskap

Publicerad 2022-03-12

Ett svensk Natomedlemskap skulle öka stabiliteten i regionen.

Det menar Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.

– Om Sverige och Finland skulle gå med i Nato skulle det öka säkerheten i regionen, säger Gabrielius Landsbergis i Ekots Lördagsintervju.

Att vara eller inte vara medlem i Nato.

Frågan om ett svenskt Natomedlemskap har nästan hamnat högst upp på det politiska agendan. Svaret från statsminister Magdalena Andersson, som väckte stor uppmärksamhet, har varit:

Det skulle destabilisera läget i vår region om Sverige i det här läget skulle skicka in en ansökan om ett medlemskap i Nato.

Andersson att efteråt stått fast vid sitt uttalande.

– Min bedömning är att för svensk säkerhet är det bäst att vi i det här läget håller huvudet kallt och båda fötterna på jorden och har en långsiktig och förutsägbar säkerhetspolitisk linje, har Magdalena sagt tidigare.

Gabrielius Landsbergis säger i Ekots lördagsintervju att ett svenskt Natomedlemskap skulle öka säkerheten i regionen.

”Viker inte undan för militärt hot”

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis håller däremot inte alls med Magdalena Andersson om att ett medlemskap nu skulle försämra läget.

– Jag delar inte den här uppfattningen.

I stället menar utrikesministern att ett svenskt medlemskap i Nato skulle stärka stabiliteten.

– Ett medlemskap i Nato, där paragraf fem som förbinder länderna att hjälpa varandra vid ett angrepp skulle dela ansvaret och öka säkerheten, säger han.

Ryssland varnar Sverige – igen

Gabrielius Landsbergis säger att han litar på att den svenska regeringen fattar rätt beslut och vad det än skulle vara så respekteras det.

– Det skulle stärka oss, det stabiliserar och det skickar ett tydligt budskap; att vi inte viker undan för militärt hot.

Ryssland har återigen varnat Sverige för att ansluta sig till Nato och säger att det skulle kräva ”vedergällningsåtgärder”.

– Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato, som i första hand är en militär organisation, skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser som kräver att man reviderar hela skalan av relationen till dessa länder och vidtar vedergällningsåtgärder, säger Sergej Beljajev på ryska UD till Interfax.

Tyska Natotrupper i Vilnius, Litauen.