Trump i krig med sina egna

President Trump är på väg att hamna i krig med sitt eget parti.

Hans försvar av högerextrema krafter och hans sätt att leda arbetet i Vita huset gör att fler och fler av hans egna vänder honom ryggen.

Donald Trumps försvar av högerextrema krafter gör att fler och fler av hans egna vänder honom ryggen.

Hittills har majoriteten av de republikanska kongressmännen bitit ihop och hållit Trump om ryggen oavsett vad han sagt eller gjort. Men bit för bit eroderar stödet.

Trumps hotfulla uttalanden mot Nordkorea förra veckan fick många att ifrågasätta Trumps omdöme och till och med hans mentala hälsa.

Presidentens märkliga krumbukter i att fördöma åsikterna och våldet hos de högerextrema och nynazistiska krafterna i Charlotteville den gångna helgen har slagit nya hål i Trumps annars teflonhårda rustning.

Höga företrädare för det republikanska partiet, däribland John McCain, Marco Rubio, Ted Cruz och Jeb Bush, fördömer Trump för att han inte på ett tydligt och oåterkallerligt sätt tagit avstånd från extrema åsiktsriktningar som samlar en mycket liten del av det amerikanska folket.

KKK applåderar

En av mycket få som applåderade tisdagens uppseendeväckande presskonferens där Trump jämställde nynazister och antirasister, var förre ledaren för Klu Klux Klan, David Duke.

För alla framstod det som uppenbart att när presidenten i ett förberett uttalande i måndags fördömde nynazister och högerextremister var det bara för att få stopp på kritiken mot hans ursprungliga synpunkter. Istället gjorde han i går saken ännu värre.

På pappret har republikanerna ett drömläge. Man innehar presidentposten och har egen majoritet i både senaten och representanthuset. Det borde gå att klubba igenom partiprogrammet på punkt efter punkt. Istället är kongressen mer förlamad än någonsin.

Hastverk

Stor skuld till detta bär president Trump genom att lägga fram dåligt genomarbetade förslag och visa stor otålighet. Både hans inreseförbud och förslaget att ersätta Obamacare var hastverk som blottade stora legala hål och försämringar för miljontals amerikaner.

När de blivit tvärstopp i kongressen har Trumps attityd varit att skylla på ledarna för det egna partiet.

– Sätt igång att jobba Mitch. Se till att få jobbet gjort.

Det var Donald Trumps sätt att förödmjuka republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell när denne inte lyckades få senaten att rösta om att avskaffa Obamacare. Ytterst därför att Trump inte är tillräckligt insatt i sakfrågan.

Till och med inom näringslivet vänder sig fler och fler emot honom. Fem vd:ar har lämnat Trumps som rådgivare sedan händelserna i Charlottesville.

Rinner över

Jag tror inte Trumps svajiga attityd till nynazism och högerextremism är det som slutgiltigt får bägaren att rinna över för tillräckligt många kongressledamöter. Men sannolikheten är stor att vattenglaset till slut drabbas av översvämning.

Nästa år är det mellanårsval. Då ska en tredjedel av senaten och hela representanthuset väljas om. Fortsätter Trump att göra bort sig riskerar många ledamöter att bli bortröstade ifall de håller fast i sitt stöd för presidenten.

De blir också uppenbart för alltfler att det med Trump som president blir oerhört svårt för republikanerna att få igenom sin politik. Istället är Trump upptagen med att släcka dagliga bränder som han själv startar med sitt twitterkonto.

Fler och fler ställer frågan, även om få ännu gör det öppet, om det är dags att göra sig av med Trump.

Usla siffror

Det finns bara två sätt om det ska ske före nästa presidentval 2020. Antingen att regeringen åberopar konstitutionens 25:e tillägg och avsätter presidenten därför att han är oförmögen att styra eller att Trump ställs inför riksrätt. Det senare är det mest realistiska. Speciellt som det redan finns en särskild åklagare som undersöker om Trump försökt hindra rättvisan genom att sparka FBI-chefen.

En majoritet av representanthuset måste rösta för riksrätt. I dag finns ingen sådan. För att riksrätt ska bli aktuellt måste ett 25-tal republikaner ta sin hand ifrån Trump. Med den takt som Trump upprör sina egna kan man undra hur det ser ut om ett halvår eller ett år.

Trump lever definitivt farligt.

Hans stora trumfkort är att hans egna kärnväljare fortsätter att stötta honom. Trump har usla popularitetssiffror för att ha suttit så kort tid. Men hans egna väljare stöttar honom fortfarande.

Först när opinionen sviker kommer republikanska ledamöter på allvar att överge Trump.