”Det här är särskilt allvarligt för SD”

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2017-09-27

Det har varit turbulenta dagar för Sverigedemokraterna sedan ledamoten Hanna Wigh anklagade en partikollega för sexuella övergrepp.

– Det här hade inte varit så besvärande för ett annat parti. Men eftersom SD:s kvinnosyn varit omdiskuterad tidigare så är det allvarligt för dem, säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I veckans avsnitt av ”Kalla Fakta” i TV4 anklagade Sverigedemokraten Hanna Wigh en SD-topp för sexuella övergrepp.

Partiet gjorde en polisanmälan i måndags – men Jimmie Åkesson hävdade att han inte visste vem det handlade om.

Något som fick Hanna Wigh att kalla partiledaren för lögnare.

– Ord står mot ord och det är än så länge väldigt oklart vad som har hänt, säger Lena Mellin.

– Klart är att Jimmie Åkesson tar väldigt allvarligt på det här, annars skulle han inte ha turnerat runt mellan morgonsofforna för att förklara partiets inställning.

I går tog den utpekade personen en time-out från riksdagen. Wigh å sin sida har sagt att hon lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde.

På söndag väljs Ulf Kristersson som ny partiledare för Moderaterna. Hur kommer det att påverka partiet och kan han vända den negativa trenden?
Och i morgon håller Centerpartiet stämma i Malmö. Hur lägger de upp strategin inför nästa års val? Kan de växa ännu mer och bli tredje största parti?

Ställ dina frågor till Lena Mellin. Så svarar hon i direktsändning klockan 9.15.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.