Hennes sista uppdrag: Utreda massaker

Publicerad 2017-03-29

Zaida Catalán utredde en uppmärksammad massaker på civila, som misstänks ha utförts av regeringssoldater.

– Vi kan inte utesluta att någon av miliserna eller den kongolesiska regeringen är involverade, säger Ida Sawyer, chef för Centralafrika på Human Rights Watch.

Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp var två av sex medlemmar i FN:s ”Group of Experts”. Gruppernas uppgift är att på plats rapportera och övervaka att de sanktioner som FN riktat mot ett land upprätthålls.

Vid tidpunkten för försvinnandet befann sig Zaida Catalán och Michael Sharp, och fyra kongoleser som ännu inte namngivits, i Ngombe i Kasai-regionen i södra Kongo-Kinshasa.

Kasai-området är ett av de farligaste områdena i landet. Där slåss soldater från milisen Kamuina Nsapu mot regimtrupper och båda grupperna har enligt FN gjort sig skyldiga till grova övergrepp mot såväl soldater som civilbefolkningen. Runt 400 människor har dödats den senaste tiden.

Utredde massaker

I februari läckte en film ut som visade hur regeringstrupper sköt ihjäl 13 civila kvinnor och barn på en väg i Kasai. Det var bland annat den massakern som FN-gruppen där Zaida Catalán ingick utredde, skriver AP.

I filmen ser man hur soldaterna skjuter rakt in i en folkmassa som står och sjunger och håller upp löv framför sig. Enligt New York Times misstänkte soldaterna som sköt att gruppen var anhängare av Kamwina Nsapu. Gerillan och dess följare tror enligt tidningen på ”magi” och verkar ha trott att sången – och löven – skulle skydda dem från att träffas av kulorna. Ingen av dem flydde när skotten började hagla, skriver New York Times.

– De är inte rädda för att dö, så vi ska visa dem, säger en soldat i filmen.

Attacker ovanliga

Sju kongolesiska soldater har gripits för dådet. Samtidigt ökar spänningarna i området och det kommer hela tiden rapporter om nya strider – och nya övergrepp i Kasai-regionen.

Attacker mot hjälparbetare är relativt vanliga i Kongo Kinshasa, dock ej i Kasai-området. Enligt Aid worker security database har inte heller någon FN-anställd tidigare kidnappats i landet.

Gruppen reste utan skydd av FN-trupper, trots att man har över 20 000 soldater i landet. Men enligt Jason Stearns, som tidigare hade samma jobb som Catalán, är det vanligt. Många av Kongos miliser har en mycket fientlig inställning till FN-styrkorna i landet.

– De gjorde som vi alltid gjorde. Man samlar ihop ett gäng män med motorcyklar, en tolk och ger sig ut i rebellkontrollerat område, vilket Michael Sharp gjort säkert hundra gånger, säger Jason Stearns till New York Times.

Ida Sawyer, chef för Centralafrika på Human Rights Watch, säger till AP att kidnappningen skulle kunna vara ett försök att tysta oberoende utredningar av övergreppen i området.

”Avskräckande effekt”

– Försvinnandet kommer sannolikt ha en dramatisk avskräckande effekt på andra oberoende utredare som granskar våldet i regionen, säger hon till AP.

I ett uttalande kräver nu HRW att en oberoende internationell utredning tillsätts.