Nytt krismöte i Moderaterna: ”Stor majoritet emot lagen”

Publicerad 2024-04-08

Krismötena i Moderaterna om nya könslagen fortsätter. 

I dag hölls ett nytt där kommunalråd runt om i landet mötte Ulf Kristersson. 

– En stor och uttalad majoritet är emot lagen, säger en M-källa. 

Frågan om den nya könstillhörighetslagen fortsätter att splittra Ulf Kristerssons parti. Enligt en M-källa hölls under dagen ett nytt internt möte, denna gång med region- och kommunalråd runt om i landet. Källan beskriver att det finns ett stort motstånd mot lagförslaget ute i landet.

”Utgången blev att man även kommer köra över region- och kommunalråd vilket kommer vara problematiskt i ett parti som Moderaterna. M är starkare lokalt än nationellt”.

Motståndet bekräftas av det moderata kommunalrådet Christian Sonesson i Staffanstorp, som öppet tagit ställning mot förslaget och som deltog på dagens möte.

Sonessons bild är dock att riksdagsgruppen, där det enligt M-källor tidigare fanns ett stort motstånd, nu börjat svänga och ställer sig bakom Ulf Kristersson.

”I riksdagsgruppen är det väl ett nästan hundraprocentigt stöd. Ute i landet är det betydligt mer splittrat.” skriver Sonesson i ett sms.

Ulf Kristersson (M)

Vädjade till politikerna att sluta upp

Sonesson tillägger att flera i riksdagsgruppen sannolikt är emot, men att man nu väljer att sluta upp bakom Ulf Kristersson. En beskrivning som M-källor tidigare har berättat för Aftonbladet.

Under mötet med kommun- och regionpolitikerna ska Ulf Kristersson ha vädjat till moderatpolitikerna ute i landet att sluta upp bakom lagförslaget.

Senast i fredags höll den Moderata riksdagsgruppen ett möte om frågan. Enligt en källa var Ulf Kristersson då tydlig med att han förväntar sig att alla moderata ledamöter röstar ja till förslaget.

– Budskapet var att det nu handlar om att rädda ansiktet på Ulf. Att man behöver bortse ifrån sakfrågan och ställa in sig i ledet.

Den 17 april ska riksdagens kammare rösta om frågan.