Kaos på svenskhotell i Albanien: ”Borrade sönder poolen”

Publicerad 2022-09-03

Tidigt på fredagsmorgonen utbröt kaos på Apollo-hotellet Prestige Resort i Albanien.

Ett 50-tal svenskar fick se hur hotellområdet revs ner av grävmaskiner.

– Folk är skärrade, det är poliser och avspärrningar, säger resenären Johan.

Det albanska fyrstjärniga hotellet beskrivs på Apollos hemsida som en resort där du bor med bästa läge: ”Hotellet har ett stort poolområde med utsikt över det glittrande vattnet.”

I fem dagar har Johan och hans fru befunnit sig på hotellet och njutit av svalkande dopp i poolerna.

Men tidigt på fredagsmorgonen insåg de att det var slutbadat på hotellområdet.

– Vi vaknade av ett jävla borrande utanför fönstret, säger han.

Johan tittade ut genom fönstret och såg till sin förvåning hur stora maskiner borrade sönder poolen och delar av hotellområdet.

– Folk är skärrade. Det är kaos här, poliser och avspärrningar, tv-team och journalister. Sen är det personal från Apollo som försöker lösa nya hotell till de boende.

Även svenske Melker och hans flickvän håller sig gömd på hotellrummet medan kaoset pågår utanför.

– De sa åt oss att hålla oss undan. De gräver fortfarande där ute, säger han och fortsätter:

– Jag vaknade sju i morse av något som small så in i helsike. Jag tänkte ”vad fan var det?”. Sen när vi skulle gå och äta frukost var det 50 poliser som stod och omringade poolerna. Hotellpersonalen stod bredvid och grät, de visste inte var de skulle ta vägen.

”Jobbig situation”

Enligt Johan har ingen officiell förklaring getts till varför stora maskiner förstör resorten.

– Men det snackas om att hotellägaren sitter i oppositionen till regeringen. Att sittande regering beslutat om detta eftersom ägarens politiska inställning inte stämmer överens med deras.

– Är det så, är det väldigt allvarligt, säger han.

Han berättar att resan till Albanien var en sista minuten-resa men att de aldrig någonsin kommer att åka tillbaka.

– Vi flyger hem i morgon, säger han och måste avsluta samtalet, borrande har intensifierats och det inte går inte längre att höra varandra.

Melker oroar sig också över situationen.

– Man har ju hört hur Albanien blivit mer attraktivt för turister, man man blir ändå lite orolig. Tänk om något händer oss, man vet aldrig om det blir någon skjutning eller så. Det är en jobbig situation, säger han.

UD: Ingen krissituation

Enligt Apollos presschef Sandra Miller Kinge bor ett 50-tal svenskar på hotellet och man arbetar nu för att få situationen under kontroll.

– Vi har nära kommunikation med hotellet och myndigheter, och har personal på plats nere i Albanien som man kan kontakta om man är orolig. Vi gör allt för att lösa det här.

Apollo vet inte vad som ligger bakom uppståndelsen.

– Vad jag förstår är det någon form av skadegörelse på en pool. Det är inte kul, det är en pool mindre att använda. Men vad vi vet ska inte vara något hotfullt som pågått. Vi följer utvecklingen och försöker säkerställa att gästerna har det bra.

Utrikesdepartementet skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”UD har kännedom om en händelse på ett hotell i Albanien, men har inga uppgifter som tyder på att det rör sig om en konsulär krissituation. Berörda resenärer som har frågor bör kontakta sin researrangör.

Följ ämnen i artikeln