Tilldelades Nobelpriset under föreläsningen

Publicerad 2023-10-03

Anne L’Huillier smög i väg mitt under dagens seminarium för att koppla upp sig på en pressträff.

När hon kom tillbaka hade hon tilldelats Nobelpriset i fysik.

– Det var en otroligt glad stämning, säger Lundastudenten Aron Allen.

Fransk-svenska forskaren Anne L’Huillier hade en vanlig dag på jobbet när beskedet kom.

Under förmiddagen höll hon i ett seminarium med studenter på Tekniska högskolan i Lund. Men mitt under föredraget behövde hon sticka iväg en sväng.

– Hon sa att vi kommer behöva pausa lite tidigare, då hon hade en grej. Hon sa att ni får spekulera, men jag säger inte mer än så, säger Aron Allen.

Enligt Aron var stämningen pirrig inför föreläsningen eftersom alla visste att det var då beskedet skulle komma. Och under pausen kändes det som att det hade gått vägen.

”Väldigt väldigt fint”

När Anne L’Huillier kom tillbaka var det svårt att fokusera sista timmen. Både för henne och studenterna.

– Det var jättemärkligt, men väldigt väldigt fint. Det märktes att hon var medtagen, säger Aron och fortsätter:

– Alla var så stolta över henne. Det var en extra stor grej eftersom hon blir den första på universitetet att vinna Nobelpriset. Vi som läser teknisk fysik har ju det här priset närmst om hjärtat dessutom. Häftigt att det var just hon och just under föreläsningen.

”Häftigaste föreläsaren”

Anne L’Huillier vinner Nobelpriset i fysik tillsammans med Franske Pierre Agostini, ungersk-österrikiske Ferenc Krausz för trions forskning som gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld, enligt motiveringen.

För många har Lundaforskaren kanske tidigare varit okänd. Men på Lunds Tekniska Högskola vet alla vem hon är, säger Aron Allen.

– Hon är lite av en kändis här är på campuset och är den häftigaste föreläsaren vi har. Jag tycker det här är otroligt häftigt och något jag kommer prata om länge.

Anne L’Huillier.

”Tappar andan”

Universitetsrektorn Erik Renström säger till TT att han är så glad för Anne L’Huillier att ”huvudet exploderar”.

– Det är fantastiskt med tanke på hur hård konkurrensen är inom forskningen nu för tiden. Det är något helt annat än vad det var för bara 30 år sedan. Det är väldigt många länder som gör utmärkt forskning. Att då äntligen, för Lunds universitets del, få det första Nobelpriset någonsin – jag tappar andan, säger Renström till nyhetsbyrån.

Han berättar att priset betyder mycket för universitetets internationella anseende och man nu ska dra lärdomar av Anne L’Huilliers arbete – även i andra forskningsfält.

Men först ska det firas.

– Här ska festas och det ska festas länge och mycket, säger Lundarektorn till TT.

Följ ämnen i artikeln