Liz Truss kan tvingas avgå – Torypartiet i krismöte

Publicerad 2022-10-16

Liz Truss dagar som premiärminister kan vara räknade.

Flera inom partiet vill genomföra ett ”räddningsuppdrag” som innebär att premiärministern kan tvingas avgå.

– Hon är i avgångshallen nu och hon vet det, säger en anonym före detta minister till The Guardian.

Det fortsätter att storma i den brittiska politiken. Bara dagar efter att Kwasi Kwarteng fått sparken som finansminister höjs röster för att premiärministern Liz Truss måste avgå.

Högt uppsatta politiker inom det konservativa Torypartiet kommer under måndagen att träffas för att diskutera premiärministern Liz Truss framtid, rapporterar The Guardian.

Flera personer har börjat planera ett ”räddningsuppdrag” för att rädda partiet. En del parlamentsledamöter vill att Liz Truss avgår inom ett par dagar. Andra hotar också med att offentligt uppmana henne att avgå, enligt tidningen.

– Hon är i avgångshallen nu och hon vet det. Nu handlar det om huruvida hon deltar i processen och till viss del går på sina egna villkor, eller om hon försöker göra motstånd och tvingas bort, säger en anonym före detta minister.

Liz Truss.

”Middag för vuxna”

På onsdag är planen att Liz Truss ska delta på en utfrågning i parlamentet. Om hon sitter kvar som premiärminister tills dess är fortfarande oklart. En parlamentsledamot säger att det ”skulle vara groteskt” att låta henne utstå en sådan utfrågning.

Mellan 15 och 20 före detta ministrar och parlamentsledamöter har bjudits in till en ”middag för vuxna” av anhängare till Rishi Sunak. På middagen ska man diskutera hur och när man ska avsätta Truss och ersätta henne med Sunak.

– De kommer bara behöva sätta sig ner och reda ut saker. Det blir nu ett räddningsuppdrag för det konservativa partiet och ekonomin. Det är där vi är, säger en källa till The Guardian.

Kritiken mot Truss har blossat upp efter det skattesänkningsprogram som den nya premiärministern presenterade tillsammans med Kwasi Kwarteng när de tillträdde.

Bland annat har USA:s president Joe Biden kritiserat planen.

– Jag är inte den enda som tycker att det var ett misstag, säger han enligt Sky News.

Truss har efter kritiken delvis backat från förslaget.

Labourpartiet har också riktat skarp kritik mot Torypartiet. På nya affischer skickar man en känga till Liz Truss och Kwasi Kwarteng. ”Dumskallarna kraschade ekonomin” står det på affischerna som även klippt in premiärministern och den tidigare finansministerns ansikten på testdockor.

Labourpartiets affischer.

Följ ämnen i artikeln