Kristerssons statssekreterare PM Nilsson dömd för ålfiske

Uppdaterad 2023-01-20 | Publicerad 2023-01-18

PM Nilsson.

Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson ska betala 39 000 kronor i dagsböter för ålfiske, enligt Sydöstran.

Han nekade först till brottet flera gånger, bland annat för att han tyckte situationen var pinsam.

”Ryssjorna var mina och jag tar självklart ett strafföreläggande för brott mot fiskerilagen”, skriver han på sin privata facebooksida.

Sensommaren 2021 begav sig Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson sig ut på djupt vatten.

Det är inte tillåtet att fiska ål i Sverige som privatperson, på grund av att ålbeståndet är så svagt. Men PM Nilsson rodde ut och hämtade de fyra ryssjorna som han lagt ut i Karlskrona skärgård. Han la sin båt i lä och kastade tillbaka de ålarna som var för små.

Han beskriver själv på sin Facebooksida hur en båt med två män körde fram i hög fart och la sig bredvid honom – och frågade om ryssjorna. PM Nilsson beskriver dem som offensiva, och han inte uppfattade att de var från en myndighet. Att de kanske till och med ville ta hans ryssjor.

Han nekade till att ryssjornas var hans, men sedan framkom det att männen var från Havs- och vattenmyndigheten.

”Jag borde då sagt att det var mina redskap men situationen var så pinsam och överrumplande att jag fortsatte neka.”

”Viktigt att följa lagen”

Det skulle dröja hela vägen till december innan Karlskronapolisen ringde upp honom. Han beskriver själv att han blev så överraskad att han fortsatte att neka till ålfisket.

”Det borde jag inte gjort, det är bättre att säga som det är. När julhelgen var över ringde jag mannen hos Karlskronapolisen och ändrade mina uppgifter.”

PM Nilsson hävdar att han har fiskat ål sedan barnsben och tillhör den sydsvenska ålfiskekulturen, men ber om ursäkt för det merjobb jag orsakat hos Havs- och vattenmyndigheten och hos polisen.

Nu ska han betala 39 000 kronor i dagsböter, enligt Sydöstran.

”De har viktigare saker för sig och det är viktigt att alla följer lagen.”

PM Nilsson hade vid tillfället ännu inte fått sitt jobb som statssekreterare, utan var politisk redaktör på Dagens industri.

Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln