Sopstrejken fortfarande inte löst

Hämtarna ska mötas i gryningen

Uppdaterad 2017-07-12 | Publicerad 2017-07-06

Klockan 06 på onsdagen började den vilda strejken bland RenoNordens sophämtare.

Beslutet om strejk grundar sig dels i ett nytt avtal med en sämre lön och dels om en nyckelinventering.

– Det handlar om att de vill ta vår kunskap så att vi blir lätta att byta ut om vi inte godtar lönesänkningen, säger Peter Börjesson, talesperson för de strejkande sophämtarna.

På onsdagen klockan 05 samlades Stockholms sophämtare och beslut om vild strejk togs – inga hushållssopor ska hämtas under onsdagen. Vild strejk innebär en olovlig strejk som strider mot strejkrätten.

Bakom beslutet ligger dels ett krav på nyckelinventering, dels ett nytt avtal som innebär lägre lön.

– Varje bil har ungefär 200 nycklar, dem ska vi visa vart de går och sedan ska det skrivas ner och inventeras. Det kommer vi inte att göra och det är därför vi står här i dag. Det handlar om att de vill ta vår kunskap så att vi blir lätta att byta ut om vi inte godtar lönesänkningen, säger Peter Börjesson.

Nyckelinventeringen innebär att märka kundernas nycklar som sophämtarna använder i arbetet.

Stöd för strejken

Förutom strejkarna från RenoNorden finns också Liselott Lööfs sophämtare på plats. Inte för att strejka, men för att visa sitt stöd.

– Jag är här för att visa mitt stöd. Vi sopgubbar håller i hop, säger Lorant Alföldi, som är en av ungefär 30 sophämtare från företaget som är på plats i Älvsjö.

RenoNorden har 55 procent av Stockholms sophämtning, resten har Liselott Lööf enligt upphandlingen.

– På en vecka så hämtar vi sammanlagt en sådan sopmängd att det fyller Globen från golv till tak. Det klart att detta påverkar, säger Lorant Alföldi.

Krav från Stockholm Vatten och Avfall

Peter Ekholm, vd för Renova, är förvånad över sophämtarnas strejk.

– Kravet på nyckelinventering kommer från Stockholm Vatten och Avfall, det är väldigt förvånande att de nu genomför en olaglig strejk. De har betalt för att göra inventeringen, säger han till Aftonbladet.

Varför ska nyckelinventeringen göras just nu?

– Alla nycklarna har tidigare varit märkta men under en tid så har märkningen tagits bort. Sopgubbarna anser att det är deras kunskap, men så är det inte.

Stockholm Vatten och Avfall har ställt som krav att inventering ska vara gjord i mitten av augusti

– Vi vill ha det gjort inför en stor omorganisering av områden i höst. Inför den omstarten måste vi ha kontroll över alla våra kunders nycklar, detta är inget ovanligt och inget konstigt, säger Katarina Johansson, enhetschef med ansvar för på Stockholm Vatten och Avfall.

”Tjänar orimligt mycket”

Medellönen för sophämtarna ligger på 35 000 kronor. Lönesänkningen som det nya avtalet innebär för sophämtarna tycker Peter Ekholm är rimlig.

– Det är orimligt att de ska tjäna så mycket pengar som de gör om man sätter det i proportion med till exempel poliser och sjuksköterskor. Men förhandlingen kring avtalet är inte avslutat så jag vill inte säga mer om det, säger Peter Ekholm.

Men det är väl ganska unikt att sänka lönerna?

– Deras lön grundar sig på ett gammalt avtal från 70-talet och det behöver moderniseras. Vi betalar fortfarande bra.

Enligt sophämtarna så rör det sig om en lönesänkning uppemot 10 000 kronor. Ekholm vill själv inte avslöja hur stor lönesänkningen kommer bli men säger att sophämtarnas uppgift är fel.

– 10 000 är det inte. Det har de hittat på.

På onsdagen är det fortfarande oklart hur länge strejken kommer pågå.

– De vill sänka lönen och öka arbetsbelastningen. Vi kräver ingen högre lön utan kräver att få behålla den lön vi har i dag. Jag vet faktiskt inte hur länge vi kommer att bli kvar här, säger Peter Börjesson

Vad innebär det för soporna i Stockholm?

– De växer hela tiden. Det är inte bra och det är jobbigt för oss också när vi väl ska börja, det blir otroligt mycket att ta hand om. Vi vill ut och jobba, men vi vill inte ha de här inventerarna efter oss, säger Börjesson.

Transportarbetarförbundet och Arbetsgivarförbundet har förhandlat under dagen men det har ännu inte kommit till någon lösning.

– Vi hoppas att vi kommer till en lösning så snart som möjligt. Är det så att vi inte gör det så har vi en beredskapsplan, säger Ekholm.

När man börjar använda sig av beredskapsplanen vill han inte svara på.

Sophämtarna har nu ett antal olika förslag att ta ställning till och beslut ska tas vid ett möte klockan 05 på torsdag morgon, innan skiftet börjar, skriver TT.

”Har en jättebra handlingsplan”

För Stockholm Vatten och Avfall finns i nuläget ingen oro för sophämtningen.

– De har valt en onsdag som är lite utav en klämdag, det vill säga inte så många hämtningar. De har fram till klockan 22 att hämta soporna innan det bryter mot avtalet, min förhoppning är att parterna kommer fram till en lösning snart, säger Katarina Johansson och menar att de är väl förberedda för att hantera situationen.

– Vi har en bra handlingsplan och har gjort en gedigen riskanalys för sådana här lägen. Om strejken blir utdragen så kan vi hantera det.