Aftonbladet får pris för granskningar

Publicerad 2020-02-27

Aftonbladet kniper två tunga grävpriser – till inte mindre än fem reportrar.

Det är granskningar av kvinnomord, vidlyftiga riksdagsledamöter och fifflande fackpampar som prisas.

– Det är ett erkännande inte bara för oss, säger Kerstin Weigl, reporter på Aftonbladet.

Föreningen Grävande journalister prisar varje år den granskande journalistik som gjort störst avtryck.

Nu står det klart att Aftonbladet får två priser i kategorin ”Juryns specialpris”.

Kerstin Weigl och Kristina Edblom vinner pris för boken ”I händelse av min död” som bygger på den rekordlånga granskningen ”Dödade kvinnor”, som systematiskt kartlagt mord på kvinnor i Sverige och granskat orsaker och konsekvenser. Motiveringen lyder: ”För deras metodiska och uthålliga blottläggande av dödligt våld mot kvinnor”.

Kerstin Weigl och Kristina Edblom får pris för boken ”I händelse av min död”.

– Det känns jättefint med ett sådant erkännande, det vi gjort är att vi i tio år har haft kontakter med så många anhöriga. Det här blir som ett erkännande även för de personerna och deras historier.

Det är en granskning som började i en papperstidning 2009 och nu är en bok.

”Ihärdigt granskande”

Anders Johansson, Richard Aschberg och Mattias Sandberg får pris för granskningarna ”Facktopparna”, som avslöjat ett stort slöseri med medlemspengar i flera svenska fackförbund, och ”Maktens kvitton” som granskat hur riksdagsledamöter använder skattebetalarnas pengar. Motiveringen lyder: ”För ett ihärdigt granskande av det ständigt pågående fifflet bland förtroendevalda makthavare.”

För Richard Aschberg blir det första gången han tar emot pris från Grävande journalister.

– Det känns helt fantastiskt, jag har varit nominerad så många gånger, men aldrig vunnit guldspaden, säger Richard Aschberg.

– Jag fick in en massa grattis plötsligt, jag fattade ingenting, säger en oerhört glad Anders Johansson, som befinner sig ute på jobbuppdrag.

Martin Schori, chef för Aftonbladet gräv och story, är stolt i dag:

– Det känns fint att juryn gett de här granskningarna och medarbetarna ett sånt erkännande. Det är de verkligen värda, det här är otroligt tidskrävande och komplicerade jobb som vi är väldigt stolta över och som på riktigt gjort skillnad.

Anders Johansson, Richard Aschberg och Mattias Sandberg prisas för granskningarna ”Facktopparna”  och ”Maktens kvitton”.