Tvåsiffrigt och grillväder – men hög brandrisk

Publicerad 2020-03-23

Det går utmärkt att  njuta av vårvädret och ändå tillämpa nödvändig social distans på grund av corona. Arkivbild.

Efter en kall och solig helg slår Uppsalavädret om rejält. Kvar blir solen som tillsammans med stigande temperaturer bäddar för en vecka med strålande vårväder, pollenchock och brandfara.

– På torsdag ser det ut att bli 12 grader och svaga vindar, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

På torsdag kan det vara läge att täcka av och rulla fram grillen. Efter en kall helg har de nordliga vindarna svängt om till sydliga och hela veckan ser ut att bjuda på sol och varma temperaturer. Allra varmast ska det bli på torsdag då temperaturerna ser ut att nå en bit över tvåsiffrigt.

– Torsdag ser just nu ut att bli bästa dagen. Förutom en temperatur på cirka 12 grader ser det också ut att bli svaga vindar. En riktigt härlig dag med andra ord, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Måndagen blir kallaste dagen

Även på måndagen börjar temperaturen stiga, men först på tisdag kan Uppsalaborna på riktigt börja njuta av det fina vädret.

– Det är fortfarande lite kallare vindar på måndagen, som mest kommer temperaturerna att komma upp till 4–5 plusgrader. Men tisdag ser mycket bättre ut, även om det ser ut att blåsa en hel del kommer temperaturerna att hamna på 5–10 grader, säger Mikael Sjöstrand och fortsätter.

– Det fina vädret ser ut att hålla i sig hela veckan. Men i början på nästa vecka kan det bli ett litet bakslag. Det är polarvirveln som håller på att brytas ned, och i samband med detta brukar det kunna bli en del kalluftsutbrott. Dock ser det ut att bli ett kortvarigt bakslag innan värmen på nytt kommer tillbaka.

Arkivbild.

Pollenchock och stor brandrisk

I samband med det varma vädret i veckan förväntas också en kraftig ökning av pollenhalterna i och omkring Uppsala.

– Vi har ökade halter av pollen redan, och med tanke på att det nu blir varmare kommer det att bli påtaligt högre halter under den kommande veckan, fortsätter Mikael Sjöstrand som också fortsätter att varna för brandrisken.

– Fjolårsgräset i kombination med att vi får torrt och blåsigt väder gör att att brandrisken är fortsatt väldigt hög i hela uppland. Det är riktigt torrt i skog och mark.

Arkivbild. En syn som räddningstjänsten i Uppland inte vill se. Gräs- och skogsbrandsrisken betecknas som väldigt hög just nu.