Påstridiga föräldrar gör livet surt för lärare: ”Behövt tillkalla polis”

Publicerad 2020-01-23

Henrik Magnusson, lokalombud på Polhemskolan.

När eleverna får underkänt anmäls lärarna och får sin kompetens ifrågasatt.

Så ser verkligheten ut i en skolvärld där föräldrarna utövar sina påtryckningar.

– Jag skulle säga att det förekommer hela tiden, i mer eller mindre kraftfull form, säger Henrik Magnusson, lokalombud på Polhemskolan.

Aftonbladet har berättat om den forskning som bedrivs på Malmö universitet gällande de digitala kränkningar som lärare får utstå. Föräldrar försöker även på olika vis att påverka lärare.

– Vi gjorde en undersökning för tre år sedan som visar att sju av tio lärare upplever att föräldrar försöker påverka undervisningen. Och att problemet ökat över tid, sa Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, till Aftonbladet.

En skola som är väl medvetna om föräldrarnas försök att påverka lärare till att ge just deras barn högre betyg är Polhemskolan i Lund.

Henrik Magnusson, lärare i svenska och filosofi, är lokalombud för Lärarnas Riksförbund på gymnasieskolan och vittnar om en långvarig problematik.

”Förekommer hela tiden”

– Jag skulle säga att det förekommer hela tiden, i mer eller mindre kraftfull form. Oftast är påtryckningarna inte så jättekraftfulla. De flesta föräldrarna och eleverna är lite taktiska, men många lärare uppfattar det nog som att en hel del kontakter handlar om att kratta manegen och påverka på något sätt.

Bland de grövre påtryckningarna under de senaste två-tre åren finns läraren som anmäldes till Skolinspektionen efter att ha underkänt en elev som skulle ta studenten, något skolan ser som en ren hämndaktion efter att Skolinspektionen inte valt att gå vidare med anmälan mot Polhemskolan.

Där finns även de högutbildade föräldrarna som ifrågasatte en lärares kompetens, då de ville diskutera frågor på enskilda prov efter att deras barn blivit underkänt i ämnet.

– Vi har även haft ett fall där föräldrar varit på skolan och vi fått tillkalla polis som fått avlägsna föräldrar som velat prata med lärare om betyg, säger Henrik Magnusson.

Ska göra undersökning

Under våren kommer Polhemskolan att göra en enkätundersökning bland lärarna, för att få fram ett underlag på exakt hur utbrett problemet är.

– Men min uppfattning är att varje lärare är med om det varje år, i någon form.

Påtryckningarna mot lärare ses givetvis med stort allvar på.

– Lärare har en arbetssituation och arbetsmiljö som är hyfsat ansträngd. Vid betygsättningsstider är den ännu mer ansträngd. Om man dessutom blir utsatt för påtryckningar av föräldrar, elever eller skolledare så gör det att en del lärare mår jättedåligt över betygsättningen och en del blir då sjukskrivna.

Att få bukt med problematiken är dock inte det lättaste.

”Pågått sista 20 åren”

Henrik Magnusson menar att det krävs en attitydförändring där föräldrarnas och elevernas förhållande till läraren inte längre är en kundrelation.

– Det här har pågått de sista 20 åren. Då det varit en utveckling av detta. Min uppfattning är att det har följt med marknadiseringen av skolan. Det har inte rusat upp heller utan ökat lite sakta. Så detta är ett problem som pågått länge och är hela tiden, men det är ingen fruktansvärd topp nu på något sätt.

Enligt Henrik Magnusson får lärare inte bara påtryckningar av föräldrar, utan det finns även exempel på när en underkänd elev försökt starta ett upprop mot en lärare på sociala medier samt elever som mejlat lärare att de kommer kontakta rektorn om de inte får ett visst betyg.