SAS varslar omkring 1 000 om permittering

Uppdaterad 2019-06-10 | Publicerad 2019-04-30

Omkring 1 000 SAS-anställda i Norge tvingas till tillfälligt avbrott i arbetet.

Runt 930 i kabinpersonalen och 70 bagagehanterare har varslats om permittering, rapporterar VG.

– Strejken drabbar våra passagerare på en skala som vi inte har sett i modern tid, säger presschefen Knut Morten Johansen till tidningen.

Strejken i den skandinaviska flygjätten SAS är inne på sitt fjärde dygn. Samtidigt som nya flyg ställs in och antalet drabbade resenärer växer för varje timme så påverkas också allt fler i personalen.

Norska tidningen VG rapporterar att ungefär 1 000 av bolagets anställda i landet varslas om permittering. Det innebär att ungefär 930 som arbetar i kabinen och 70 i bagagehanteringen tvingas göra avbrott i jobbet, eftersom SAS inte kan sysselsätta dem.

– Strejken drabbar våra passagerare på en skala som vi inte har sett i modern tid. Det är en belastande och dramatisk situation, och vi gör allt vi kan för att hitta en lösning snart, säger Knut Morten Johansen, bolagets norska presschef, till VG.

Omfattar inte svenskar

Varslet gäller dock inga anställda i Sverige. Detta eftersom permitteringssystemet inte finns här.

– I Sverige har vi inte det systemet. I Sverige omdisponerar vi medarbetare och det har vi redan gjort, säger den svenska presschefen Freja Annamatz till TT.

I Norge träder permitteringarna i kraft den 1 maj. Om strejken drar ut på tiden så kan fler anställda komma att omfattas.

– Det utvärderas löpande. Företaget måste göra det man kan för att reducera kostnaderna. Situationen är extremt bekymmersam, säger Knut Morten Johansen till VG.

Hundratusentals resenärer drabbade

Vid lunchtid på tisdagen meddelade SAS att ytterligare 504 avgångar ställs in. Det drabbar drygt 47 000 passagerare, som skulle ha rest under onsdagen.

Om de flygen räknas in så uppgår antalet kunde som påverkats av strejken till nästan 327 000.

Konflikten rör nya kollektivavtal för piloterna. Förhandlingarna mellan arbetsgivaren och fackförbundet Svensk pilotförening bröt samman sent i torsdags. Sedan dess har parterna inte samtalat med varandra.

”Vi har ingen kontakt”, skrev Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, i ett sms till Aftonbadet på tisdagsförmiddagen.