RFSL om Sahlgrenskas stopp: ”Kontroversiellt beslut”

Totalstopp för nya patienter i kön för könskorrigering

Publicerad 2019-02-17

Trots miljoner till att korta vårdköerna i Västra Götaland inför Sahlgrenska sjukhuset stopp för nya patienter på kölistan för hormonbehandling vid könskorrigering.

Beslutet kritiseras nu av RFSL som menar att problemet är organisatoriskt.

– Det är synd att Sahlgrenska inte är förmögna att ta diskussionen, säger Andreas Hernbo, ordförande för RFSL Göteborg.

De senaste åren har Västra Götlandsregionen beviljats stora summor pengar för att korta vårdköerna. I december beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen om att öronmärka 8 miljoner kronor för att korta köerna inom vården för transpersoner.

Trots detta tar Sahlgrenska universitetssjukhus, SU, i Göteborg sedan sex månader tillbaka inte mot fler personer i kön till hormonbehandling vid könsbekräftande behandling, vilket SVT Nyheter Väst var först med att rapportera om.

Ett hundratal personer är drabbade, personer som redan utretts för könsdysfori och remitterats till endokrinmottagningen på Sahlgrenska för behandling, den enda mottagningen i regionen som har könsbekräftande hormonbehandling.

Andra patientgrupper som har behov av av hormoner, som personer med sköldkörtelrubbningar, har inte stoppats från behandling.

Per-Ove Stotzer, verksamhetsansvarig för medicin på Sahlgrenska, säger till Aftonbladet att beslutet beror på att de inte vill ställa personer i kö för en livslång behandling om man inte säkert vet att det finns pengar till.

– Vi har en verksamhet som har ökat kraftig för personer som är aktuella för könskorrigering och har för lite resurser för att klara av det, säger Per-Ove Stotzer.

”Medicinskt farligt”

De 8 nya miljonerna är pengar i en ettårsbudget och ger inte tillräckliga garantier, menar Stotzer.

– Vi kan inte bygga upp en verksamhet med en livslång behandling om vi inte vet att vi kan fortsätta med den, det kan vara medicinskt farligt. Bollen ligger hos de regionala politikerna som behöver säga ja till anslag för mer än ett år framöver, säger Per-Ove Stotzer.

RFSL menar dock att problemet ligger hos Sahlgrenska – inte hos politikerna.

– Politikerna har gett väldigt tydliga direktiv om att köerna ska kortas – då är det bedrövligt att Sahlgrenska som vårdinstans säger nej. Jag upplever att det finns en frustration hos politikerna, både hos oppositionen och majoriteten som säger att de inte fått någon indikation på att det här stoppet var på väg, säger Andreas Hernbo, RFSL:s ordförande i Göteborg.

– Ett vårdstopp av det här slaget är väldigt ovanligt och kontroversiellt.

Ansvarig politiker: ”Orimlig tolkning av Sahlgrenska”

Jonas Andersson (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen menar att Sahlgrenska feltolkat det ekonomiska beslutet.

– Vi har bett om en utredning över hur mycket pengar som behövs för den här verksamheten och beviljat dem. Det är olyckligt att Sahlgrenska har tolkat vårt beslut som att det bara är pengar för 2019, säger Jonas Andersson.

– Ambitionen från vår sida är att det här ska vara en långsiktig verksamhet. De har ju inte fått några pengar alls för 2020, tolkar de det som att de ska lägga ned hela verksamheten för 17 miljarder? Det är en helt orimlig tolkning.

Jonas Andersson beklagar att personer som står i kö, eller vill ställa sig i kö, nu är oroade över om de någonsin kommer få sin hormonbehandling.

– Jag hoppas att det inte är så att Sahlgrenska inte vill ta emot den här vårdgruppen. Vi har påbörjat en process för att reda ut de missförstånd som finns och räknar med att vi under veckan som kommer kan ge tydlig information. Det är väldigt olyckligt att det oroat patienter och anhöriga, säger Andersson.