Nordisk union skulle locka många

TT-NTB

Publicerad 2018-07-27

Nordiskt samarbete: Statsministrar från Finland (Juha Sipilä), Danmark (Lars Løkke Rasmussen), Norge (Erna Solberg) och Sverige (Stefan Löfven) studerar matutbudet under ett toppmöte i Bergen förra året.

Om man kunde välja mellan EU och en nordisk union skulle nästan varannan tillfrågad dansk och svensk föredra den sistnämnda, i en opinionsmätning av Sentio publicerad i Klassekampen i Norge.

Ungefär 1 000 tillfrågade per land i Danmark, Norge och Sverige har fått svara på frågan vilket samarbete de skulle föredra – dagens läge, med EES-avtal för Norges del och EU-medlemskap i Danmark och Sverige, eller en tänkt nordisk union med gemensam politik på många områden.

Av svenskarna och danskarna svarade 47 respektive 45 procent Norden, medan bara 32 respektive 36 procent föredrar EU. Övriga kryssade i "vet ej".

I Norge fick de tillfrågade ett extra alternativ, i och med att landet inte är med i EU. 52 procent svarade att landets nuvarande samarbete med EU, EES-avtalet, är bästa alternativet. 31 procent skulle vilja gå med i "NU", en nordisk union. Bara 10 procent längtar efter EU för Norges del.

I "NU" skulle de fem nordiska länderna Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige vara med. Finländarna och islänningarna har dock inte tillfrågats i mätningen.