Björklund: Jag är besviken på Löfven

Publicerad 2014-10-06

Alliansledarna anser att regeringens vinstuppgörelse med V är ett brott mot friskoleuppgörelsen.

– Jag är mycket besviken på Stefan Löfven, säger Jan Björklund (FP).

– Det första han gör är att offra valfriheten, säger Anna Kinberg Batra (M).

Jan Björklund är starkt kritisk till överenskommelsen mellan regeringen och V om:

– Jag har personligen skakat hand med Stefan Löfven om friskoleuppgörelsen. Nu är jag mycket besviken på honom.

"Nya friskolor kommer inte startas"

Han anser att uppgörelsen är ett brott mot friskoleuppgörelsen.

– Idén med blocköverskridande uppgörelser är ju att de ska gälla över mandatperioderna. Tonen har varit uppskruvad, men de har ändå sagt att de står för uppgörelsen. Men det de säger i dag är tvärtom. Det här är mycket mer långtgående, säger han och uppger att brottet mot friskoleuppgörelsen kommer att få långtgående konsekvenser för samarbetet mellan blocken under mandatperioden.

Framför allt kritiserar han införandet av kommunal vetorätt mot nya utförare inom välfärden.

– Majoriteten av Sveriges kommuner styrs av de rödgröna och de kommer bara att sitta och säga nej, nej, nej.

Även vinstbegränsningen ser han som spiken i kistan för friskoleföretagen.

– Det kommer i praktiken innebära att intresset kommer att minska och att nya friskolor inte kommer startas.

"Kräver stöd av SD"

Enligt Björklund kommer uppgörelsen inte få stöd av något Alliansparti i riksdagen.

– För att få igenom det här måste de söka stöd hos Sverigedemokraterna. Men SD har i dessa frågor lutat åt vänsterhållet, säger han.

Annie Lööf stämmer in i kritiken. Hon anser Stefan Löfvens besked om LOV, lagen om valfrihet i välfärden, i praktiken kommer att innebära att möjligheten att välja försvinner – trots att såväl S, MP som V garanterar fortsatt valfrihet.

– Människors möjlighet att välja vårdcentral, hemtjänst eller förskola försvinner. För mig är det självklart att människor själv ska få bestämma vilken äldrevård eller skola man ska ha eller vilken vårdcentral man ska gå till. Med dagens vänsterbesked hotas den här möjligheten och man flyttar besluten till politiken.

Lööf: "Överenskommelsen begravs"

Hon menar också att beskeden från S, V och MP gör att friskoleöverenskommelsen mellan Alliansen samt S och MP "begravs".

– Stefan Löfven mäktade inte med att ens en dag stå upp för överenskommelsen, jag är besviken på att han inte ens kan stå upp för den. Mitt krav när jag träffade honom var att jag är beredd att föra konstruktiva och ansvarsfulla samtal de kommande åren, om han står upp för försvaret, migrationen och friskoleuppgörelsen där vi har samsyn, men han har inte kunnat göra detta. Det är jag besviken på.

Det hon främst menar bryter mot friskoleuppgörelsen är införandet av ett kommunalt veto, rätten för kommuner att ha synpunkter på vilka skoletableringar som ska få ske.

Kinberg Barta: "Han offrar valfriheten"

Anna Kinberg Batra, gruppledare (M):

– Det skapas osäkerhet för flera år framöver om valfriheten kommer kunna finnas kvar. Det ser ut som att det är V som vill diktera villkoren för vilka vårdcentraler och skolor som ska kunna finnas i annan regi, säger hon till Aftonbladet.

– Vi har en valfrihet i dag, de som undrade före valet hur det skulle bli med det, de fick svar på tal av Stefan Löfven i dag. Det första han gjorde när han satte sig vid förhandlingsbordet var att offra valfriheten, nu skapar han osäkerhet för åratal framöver.

Men Löfven säger ju att de ska garantera valfriheten?

– Ja, han säger det, men V säger något annat. Det verkar uppenbart att de är ute efter att inskränka valfriheten allt det de kan. Nu ska de utreda hur det ska gå till.

Hägglund: "Sjöstedt gladast"

Göran Hägglund (KD) tar ett bolagsperspektiv:

– Det här kommer att skapa en enorm osäkerhet hos dem som redan är verksamma inom välfärdsområdet som företag, därför att man sätter i gång en utredning som har tydliga direktiv om att förhindra att det finns andra aktörer än offentliga utförare i välfärdssektorn.

– I dag är nog Jonas Sjöstedt den som är gladast. Han har fått med sig S och MP på en linje där man steg för steg pressar tillbaka alla de nytta körer som vill utveckla den svenska hälsa och sjukvården.

SD: "Beror på"

Sverigedemokraterna gruppledare Mattias Karlsson:

– Positivt att man ser över vinsterna i välfärden. Det är viktigt att komma till rätta med övervinster, skärpa kvalitetskraven och att man ger kommunernas möjligheter att påverka nyetablering.

– Hur vi ställer oss till regeringen och Vänsterpartiets överenskommelse beror helt på vilket sätt man vill begränsa vinstuttag och vilken effekt detta får på valfriheten. Sverigedemokraterna är i grunden positiva till valfrihet och konkurrens även inom välfärdssektorn. Vi kommer inte att ställa oss bakom ny lagstiftning som kraftigt försämrar medborgares möjligheter att välja den vård, utbildning eller omsorg som passar just hans eller hennes individuella behov.

Friskolornas riksförbund: "Mångfalden minskar"

Tidigare miljöpartisten Mikaela Valtersson, numera ordförande Friskolornas riksförbund:

– Det här är mycket mer långtgående förslag än vad vi trodde, det är tragiskt att regeringen nu helt går Vänsterpartiets väg. Det här är en lång rad förslag som kommer innebära att föräldrar och elevers möjlighet att välja förskola eller skola kraftigt begränsas.

– Mångfalden kommer minska och färre kommer kunna välja det alternativ som passar just dem. Det regeringen nu gör är att jaga bra skolor med hög utbildningskvalitet, bra skolresultat, nöjda elever, föräldrar och personal.