Heta uppvaktningar av C och L väntar över jul

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2018-12-19

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven måste komma med ett bättre bud till Centerpartiet om det ska bli han som går upp i den tredje statsministeromröstningen den 16 januari.

Frågan är vad Moderatledaren Ulf Kristersson kan erbjuda C och L.

Talmannen ger nu de båda partiledarna tre veckor för att lösa upp de knutar som hittills stoppat deras respektive försök att bilda en regering.

De låsta positionerna är kända sen tidigare. Skillnaden mellan Löfvens respektive Kristerssons problem är dock påtaglig.

För Löfvens del handlar det om att ge efter och erbjuda något mer som Annie Lööf blir nöjd med. För Kristersson ser det svårare ut, eftersom C och L:s nej till honom för en dryg månad sedan bygger på ett principiellt motstånd mot att stödja en regering som blir beroende av SD:s aktiva stöd och inte om hur mycket av sin politik de skulle få igenom.

Anti-SD klausul

Bland centerpartister har det börjat pratas om någon sorts garanti från Kristersson att SD inte skulle få något inflytande. Hur den skulle se ut är svårt att se och den skulle inte ändra på mandatmatematiken att en sån regering skulle bli utlämnad till SD:s röster varje gång de rödgröna röstar mot.

Därtill är det tveksamt om SD skulle acceptera en sådan ”anti-SD” klausul och ändå släppa fram Kristersson.

Annie Lööf vill inte kommentera de här idéerna. Hon vill inte heller gå in på vem av de två statsministerrivalerna som hon är mest öppen för att förhandla med eller vad Kristersson skulle kunna erbjuda henne.

– Min linje under hela hösten har varit att inte ge Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, de två ytterkanterna i svensk politik, inflytande över en ny regerings politiska inriktning, säger hon.

Viktig principfråga

Stefan Löfven har åtminstone på papperet en lättare sits; han har möjlighet att erbjuda framför allt Centerpartiet mera.

Samtidigt tyder allt på att förhandlingarna mellan S och C stupade på en för Socialdemokraterna viktig principfråga: arbetsrätten. Enligt flera medier var S beredda att ge arbetsmarknadens parter ett ultimatum: gör upp om arbetsrätten, eller så blir det lagstiftning. Men det räckte inte för C, som ville styra vad de skulle göra upp om.

Det återstår att se vem som tvingas vika sig här. Centern lyckades inte få igenom detta under åtta år i Fredrik Reinfeldts regering.

Mycket skattesänkningar

En annan knäckfråga mellan C och S är lägre ingångslöner på arbetsmarknaden för nyanlända. Därtill var C missnöjda med politiken för landsbygden.

Liberalerna däremot lyckades få igenom viktiga delar av sitt valmanifest, inklusive slopad värnskatt. Problemet här är om Löfven fortfarande är beredd att erbjuda det, efter att M-KD-budgeten med stora skattesänkningar gått igenom i riksdagen.

S har hittills inte vågat återställa något jobbskatteavdrag, trots kritiken mot varje som införts. Att leva med både ett ytterligare jobbskatteavdrag och slopad värnskatt, som bara gynnar höginkomsttagare, kan bli svårsmält för Socialdemokraterna, även om värnskatten kan slopas först 2020.

Det enda som nu är säkert är att Annie Lööf och Jan Björklund kommer att bli hårt uppvaktade under julledigheten från två håll.