Flygbolagens snålande kan kosta spädbarn livet

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2001-09-06

Luften i luften gör dig sjuk

Flygbolagen sparar pengar på att inte släppa in frisk luft tillräckligt ofta - och riskerar passagerarnas hälsa.

- Luften som återanvänds kan sprida virussjukdomar som förkylning och influensa, men även tbc, säger professor Martin Hocking i Kanada.

Långa flygningar kan också orsaka spädbarnsdöd.

Hocking, som är kemist och specialist på luftkvalité, uppskattar att mängden frisk luft i flygplanen har minskat med cirka en tredjedel de senaste 30 åren. Eftersom flygbolagen sparar pengar på att inte släppa in frisk luft i kabinen.

Det finns beräkningar, gjorda av flygbolag, som säger att ökat friskluftsintag kostar omkring 20 kronor per timme och passagerare i ökad bränsleförbrukning.

Problemet med den återanvända luften är att den ibland kan ha mycket hög bakteriekoncentration, särskilt på långa flygningar.

Två spädbarn dog efter resan

Enligt en studie av professor Martin Hocking vid universitetet i Virgina, Kanada, kan det låga frisk-luftsintaget även riskera spädbarns liv.

1998 dog två spädbarn i Storbritannien av plötslig spädbarnsdöd, några dagar efter långa flygresor.

Professor Hugo Lagercrantz, Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna:

- British Airways, som har många passagerare, har gått igenom barnpassagerarna och inte funnit några dödsfall.

- Men man ska vara på sin vakt med alla larm. Jag anser att man inte i onödan bör långflyga med barn under sex månader. Det är inte heller bra att småbarn får en rubbad dygnsrytm.

Det är ofarligt för bebisar att flyga kortare sträckor.

- Att flyga till Luleå eller Bryssel är okej, säger Hugo Lagercrantz.

Virus sprids lätt i kabinen

Långresor är riskfaktor även vid virussjukdomar som förkylning, influensa, mässling, vattkoppor och påssjuka. Virus sprids lätt genom dålig kabinluft.

WHO, Världshälsoorganisationen, rekommenderar att om man upptäcker tbc hos en person - som nyligen gjort en flygresa med sammanhängande flygtid över åtta timmar - ska kabinpersonal och medresenärer informeras.

- Enligt en medicinsk rapport från 1996 ska ett barn ha smittats av tbc vid en flygning mellan Hongkong och Storbritannien och senare avlidit, säger Martin Hocking.

Sju fall av tbc-smitta

- Under 90-talet visade sex rapporter att sju fall av tbc-smitta kunde ha uppstått, vid närmare studier visade det att tbc uppträtt i endast tre fall av de sju fall man studerat.

- Tbc-smittan är inte vanlig, det är betydligt vanligare att bli smittad av influensa eller förkylning på grund av för dåligt friskluftsintag, säger Hocking.

Vid ett tillfälle de senaste tio åren har SAS upptäckt en passagerare med smittsam tbc. Det var under en kortare flygning i Europa:

- Vi uppmanade samtliga passagerare att uppsöka läkare och vi undersökte besättningen, säger flygläkaren Bo Göran Dammström, ingen smittades.

Amerikanska konsumentorganisationer undersöker för närvarande vilka amerikanska flygbolag som har den sämsta luften ombord.

Ulla-Lene Österholm

Följ ämnen i artikeln