”Det var oerhört obehagligt”

Fackligt ombud ska ha försökt rädda utpekad överläkare

Uppdaterad 2019-10-06 | Publicerad 2018-11-29

Striden mellan läkarna på Karolinska fortsätter.

Nu uppges en person ringa runt för att efterforska konflikten – och rädda den utpekade överläkaren.

– Personen bad mig säga något fördelaktig om överläkaren till sjukhusledningen, det var oerhört obehagligt, säger Marta Christensson, tidigare ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm.

Flera judiska läkareKarolinska universitetssjukhuset har vittnat om trakasserier, samt kommentarer som de uppfattat som antisemitiska. Efter avslöjandet pågår en falangstrid mellan läkarna.

I helgen ringde en person som sitter i fackstyrelsen upp den pensionerade överläkaren Marta Christensson, tidigare ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm och huvudskyddsombud för Läkarföreningen på Karolinska i Solna. Ärendet handlade om den överläkare som dagen efter Aftonbladets första publicering i slutet av oktober fick ta en ”time out” efter anklagelserna. Något som fick Marta att reagera.

Marta Christensson, pensionerad överläkare och tidigare ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm.

Personen ville efterforska tidigare problem på kliniken, som kunde hjälpa den utpekade överläkaren. Samma person ska också ha gillat två av den utpekade överläkarens bilder som av experter som Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) och Forum för levande historia bedömts som antisemitiska på Facebook.

– Jag tyckte det var oerhört obehagligt. Vederbörande frågade om jag kunde hjälpa till med att prata med sjukhusledningen för att säga något fördelaktigt om personen, med rädsla för att personen skulle bli avskedad. Samtidigt anklagar vederbörande två kvinnliga kollegor samt den judiska läkaren att de satt den här bollen i rullning. Jag tror inte att vederbörande ringde som facklig representant, men ändå, så gör man inte, säger Marta Christensson till Aftonbladet, som gick i pension 2018.

– Jag blev chockad när jag hörde om de problem som framkommit om kliniken, det är inget jag hört talas om tidigare. Men min ställning är tydlig, man går inte omkring och anklagar folk för att de uttrycker att de upplever problem, fortsätter Marta.

”Allvarlig sjukdom”

Under tisdagen uppmanade Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, i ett inlägg föreningens sajt arbetsgivaren på Karolinska att arbeta med kulturen och arbetsförhållandena. ”Händelserna på Karolinska är olyckliga. Vi beklagar att flera av våra medlemmar har farit illa. Vi har återkommande påtalat att arbetsgivaren måste ta sitt ansvar och agera”, skriver han bland annat.

Aftonbladet har tidigare berättat om det skarpa kritiken mot Läkarstyrelsen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, och att de enligt sjukhuspersonal ”ställt sig på mobbarnas sida” och för att ”försöka skjuta på budbärarna”.

Även Marta Christensson är kritisk till hur den lokala fackstyrelsen har agerat.

– De borde kräva av arbetsgivaren att ta sitt ansvar. Man måste ha civilkurage, säger hon.

– Det här är symtom på en allvarlig sjukdom. Det här återspeglar någonting som är ännu mer graverande, att det har skapats en rädsla för att gå till facket och klaga på något. Den här personen besitter en makt som facklig representant, som inte ska ta ställning. Om det finns en atmosfär där folk inte vågar, måste man också fråga sig varför.

Yvonne Dellmark är ordförande för Läkarförbundet på sjukhuset.

– Den ledamot som ifrågasätts är inte fackligt ombud i det pågående ärendet, säger hon.

Men tycker du att det är lämpligt att ett fackligt ombud från den utpekade kliniken ringer ett sådant här samtal?

– Vi kan inte ta ställning till samtalets innehåll på hörsägen. Marta har inte kontaktat mig i ärendet, säger Yvonne Dellmark.

Aftonbladet har sökt den personen som ringde upp Marta Christensson.