Mycket miljöprat – liten verkstad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ämnet har varit på allas läppar de senaste veckorna.

Klimatet. Inte bara på FN:s klimatkonferens i Nairobi. Vi här hemma pratar om det på tåget, över en middag med kompisen, vid hyllan med glödlampor i affären. Tidningarna kör upprop och analyser, SVT visar Planeten och elbolagen får frågor om grön el.

Ja, var och varannan politiker, även på högerkanten, säger nu att de tycker att klimatförändringarna är en av vår tids viktigaste frågor.

Så långt alldeles utmärkt.

Men ibland kan man inte låta bli att undra hur vissa tänker.

Som när miljöministern peppar på trängselavgifter i fler städer än Stockholm, detta samtidigt som just de pengarna vi kommer få in från avgift­erna i den här stan, ska läggas på vägbyggen som beräknas öka koldioxidutsläppen med 130?000 ton per år.

Eller: Stockholm har som miljömål att vi ska åka mer kollektivt. En idé torde ju vara att göra kollektivtrafik­en snabbare, enklare, billigare. Och därmed få fler att ställa bilen. ”Men äsch, vi struntar i nya satsningar och höjer avgiften i?stället.”

Eller: Miljöborgarrådet säger i ett andetag att klimatfrågorna ska prioriteras, för att i nästa basunera ut att miljö- och hälsoskyddsnämnden ska få en halverad budget (från 111 miljoner till 57). Det vill säga just den kappsäck med pengar som har gått till miljöarbetet i Stockholm.

Faktum är att miljöförvaltningen de senaste åren har gjort en hel del för att minska koldioxidutsläppen i den här stan.

Man har drivit kampanjer riktade till skolor, företag och hushåll: ”Klimatjakten”, ”Pumpa däcken – rädda världen” och ”Konsumera smartare” är exempel på det (läs mer på www.miljo.stockholm.se). Klimatkonferensen för högstadieelever, som just nu pågår på Naturhistoriska Riksmuseet, är ett annat.

Än viktigare är kanske arbetet för att effektivisera Stockholm stads egen energianvändning. Tio procent på fem år är tanken, något som dessutom skulle spara 270 miljoner?(!) kronor per år.

Men i den borgerliga majoritetens budget finns ingen ny miljömiljard och projektens framtid är oviss.

Alltså: Å ena sidan har vi snacket: ”mummel mummel klimat? prioritera”.

Men samtidigt på den lilla lilla verkstan: ”Hallå där? är det nån hemma?”

Jennie Dielemans

Följ ämnen i artikeln