Mördare jagas efter fritagningen i Frankrike

Publicerad 2024-05-15

Två fångvaktare sköts till döds och tre personer skadades allvarligt vid en fritagning i nordvästra Frankrike.

Ett dygn senare pågår mördarjakten fortfarande.

Samtidigt samlas demonstranter utanför franska anstalter.

Fritagningen av en Mohamed Amra, som var dömd för kopplingar till drogrelaterade gängmord, skedde vid 11-tiden på tisdagen.

Nu söker flera hundra poliser efter flera beväpnade män. Två fångvaktare sköts till döds och tre personer skadades allvarligt vid fritagningen.

Flyktbilar i brand

Två bilar flydde från platsen med den fritagne fången. De båda bilarna, en Audi och en BMW, ska sedan ha satts i brand på olika platser.

”Alla medel används för att hitta dessa brottslingar. På mina instruktioner mobiliserades flera hundra poliser”, skriver Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin på X.

Flera demonstrationer

På onsdagsmorgonen har flera demonstranter blockerat ingången till fängelset i Normandie, där de två dödsoffren är hemmahörande, rapporterar BMFTV.

Ett 40-tal demonstranter ska även ha blockerat ingången till fängelset i Nice för att visa sin ilska över fritagningen.

En tyst minut kommer att hållas på flera anstalter runtom i hela landet.

Tidigare flyktförsöket

Den fritagne Mohamed Amra dömdes i maj för ett inbrott och har tidigare åtalats för en kidnappning som ledde till mord, rapporterar BBC.

30-åringen ska inte ha varit ”nära övervakad”, men enligt uppgifter krävdes att fem fångvakter närvarade när han skulle transporteras.

Enligt fångens advokat Hugues Vigier ska Amra ha gjort ett flyktförsök helgen innan fritagningen – genom att såga gallren i sin cell.

Advokaten är dock chockad över tisdagens grova våld som han kallar för ”sinnesjukt” och ”oförlåtligt”, enligt BBC.

Följ ämnen i artikeln