Kinberg Batra om den interna kritiken: "Jag känner ett brett stöd"

Publicerad 2015-05-06

Moderaterna presenterade i dag sin vårbudget - där fokus ligger på jobb och tillväxt.

Men den interna kritiken mot decemberöverenskommelsen fortsätter att gäcka partiledaren Anna Kinberg Batra.

– Jag känner ett brett stöd för överenskommelsen i partiet, säger hon.

Alliansen har skrivit ett gemensamt svar på regeringens vårändringsbudgdet. Men samtidigt lägger de fyra allianspartierna fram enskilda vårmotioner, som tar ut riktningen framåt. I dag var det Moderaternas tur. Partiledaren Anna Kinberg Batra och ekonomiska talespersonen Ulf Kristersson presenterade att man de kommande fyra åren vill lägga cirka 2,8 miljarder kronor i reformer varje år.

– Vi har lagt en inriktning inför hösten, det är framför allt förslag som rör jobb och tillväxt. Det vår huvudprioritet, sedan kommer vi komma tillbaka med en fullständig budget i höst, säger Kristersson.

Kritik mot uppgörelse fortsätter komma

Men samtidigt som Kinberg Batra i dag talade om hur partiet vill utveckla sin politik fortsätter den interna kritiken mot decemberöverenskommelsen att komma. Uppgörelsen innebär att M och de andra borgerliga partierna har lovat att släppa igenom regeringens budget från och med i vår. Flera M-distrikt har röstat igenom motioner inför partiets stämma i höst om att uppgörelsen ska brytas. Enskilda riksdagsledamöter har också sagt att de kan komma att gå emot partilinjen och rösta på den egna motionen.

Men M-ledaren poängterade flera gånger att hon har ett brett stöd i partiet både för den ekonomiska politiken, utvecklingsarbetet som nu pågår i M och för överenskommelsen.

– Alternativen är sämre. Decemberöverenskommelsen tydliggör att den som har störst underlag ska kunna regera landet och få igenom sin budget. Nästa gång ska det vara vi. Vägen dit går genom bättre politik som vinner större förtroende. Men min uppgift är inte att stödtrupp till att Löfven ska sitta kvar eller att börja regera med Sverigedemokraterna. Det är att kunna leda Alliansen för att komma starkare tillbaka.

"Har brett stöd"

Hur vet du att du har stöd för detta?

– Det känner man när man träffar sina kollegor. Både här i riksdagsgruppen och runt om i landet när man reser.

Kunde ni varit bättre på att förklara uppgörelsen för partiet?

– Det kunde vi säkert. Det är nu vi får den riktiga debatten om politikens innehåll och det den som ska leda oss i regeringsställning. Utan bra politik borde man inte leda landet. Nu har Stefan Löfven börjat göra ändå, det ska vi ändra på så fort vi möter väljerna senast i september 2018.