Kommunalrådet: ”Vi måste följa lagen”

Publicerad 2015-11-03

Stora protester utanför stadshuset i Malmö

Alla migranter har nu avhysts från lägret.

Och rivningen av lägret Sorgenfri i Malmö har påbörjats. Nu tågar EU-migranterna mot stadshuset för att protestera.

– Var ska vi bo? Var ska vi bo?, ropade de.

Migranterna har avhysts från lägret och kommunen arbetar med att riva Sorgenfri i Malmö.

Nu har EU-migranter och aktivister samlats utanför stadshuset i Malmö. De genomför en sittdemonstration och kräver att Malmö stad tar tag i problemet med att de inte har någon boplats längre.

– Carina, Carina!, skanderar de utanför huset och syftar på Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för sociala frågor.

Enligt Susanna Nygren, Aftonbladets reporter på plats, vill de att hon kommer ut och berättar för migranterna var de ska ta vägen.

– Migranterna jag talat med säger att de tänker sitta här tills kommunen har kommit fram till en alternativ bostad, säger Susanna Nygren.

”En utsatt situation”

En stund senare kom Carina Nilsson (S) ut för att möta migranterna.

Hon meddelar att alla erbjuds evakueringsbostad i några nätter samt bussbiljetter.

– Jag vet att det är en utsatt situation, men samtidigt har jag varit tydlig med att vi inte kommer att anordna annat boende än evakueringslokalen vi ordnar nu, säger kommunalrådet utanför stadshuset i Malmö.

En EU-migrant frågar henne varför både Lund och Kalmar gör mer för migranterna än Malmö.

– Jag följer utvecklingen i de andra kommunerna, men jag ser ingen långsiktig hållbar lösning på annat håll. Malmö satsar mer pengar än de kommunerna, sa hon.

Demonstranter skrek till henne: ”Du står inte upp för romer!”

– Frivilliga kan göra hur mycket som helst. Det kan inte Malmö stad. Vi måste följa lagen, säger hon.

Möte med ambassaden

Malmö stad har under eftermiddagen haft möte med en representant från Rumäniens ambassad. Men det har inte förändrat läget för EU-migranterna på Sorgenfri.

– Vi har varit tydliga hela tiden. Vi följer vår handlingsplan, men är glada att rumänska ambassaden tar kontakt och att de öppnar för sina medborgare att ta kontakt, säger Carina Nilsson.

Enligt henne gäller fortfarande erbjudandet om fem nätter på evakueringsboende samt bussbiljetter hem.

– Sedan är det så att den långsiktiga lösningen finns i Rumänien, det handlar om att bygga upp system där som omfattar alla medborgare.

Upprörd stämning

Det var strax före halv fem på tisdagsmorgonen som polisen anlände till Sorgenfrilägret i Malmö. Ett 20-tal poliser hade då ställt upp sig utanför ingången till lägret, bara några meter ifrån boende och aktivister som protesterar mot polisen.

Stämningen var mycket upprörd och de boende skanderade bland annat ”Malmö, Malmö”.

– Folk skriker i panik. En kvinna ber till gud om hjälp, berättade Aftonbladets reporter på plats.

Löfven om ansvaret

Vid 09.30-tiden hade alla EU-migranter avhysts från lägret.

– Ingen är kvar i lägret, de är på väg någon annanstans, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman på polisen.

Strax före klockan 8 kunde kommunen påbörja rivningen av migrantlägret.

– Vi är här inne nu tillsammans med polisen som ska se till att lägret töms. Vi har påbörjat rivningen lite och bärgar just nu bilar som finns kvar, säger Jeanette Silow, avdelningschef för miljö- och hälsoskyddsavdelningen i kommunen.

Nu är det kommunens uppgift att riva resten av lägret.

Enligt statsminister Stefan Löfven är det i första hand migranternas hemländer som har ansvaret för dem som nu tvingas lämna ödetomten i Malmö.

– Det (avhysningen) ska självklart genomföras med respekt för de mänskliga rättigheterna, men det är också så att man får inte bosätta sig var som helst i Sverige. Det får inte de som bor i Sverige, det får inte du eller jag göra, då måste lagen gälla lika för alla, säger han till TT.